Інші Новини Міжмор'я Про Україну

В угорській громаді Закарпаття негативно відреагували на закон про середню освіту

Перша реакція угорської громади Закарпаття  на ухвалений напередодні закон “Про повну загальну середню освіту” виявилась негативною.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Як зазначається, попри те, що новий закон, за словами його розробників, демонструє максимально можливий рівень компромісу, угорці не вважають, що суперечку вже владнано.

Зокрема, з’явилася і перша жорстка критика. Так, Науково-дослідний центр імені Антонія Годинки (працює на базі угорського інституту ім. Ракоці ІІ в Берегові) вже оприлюднив свій висновок, що закон про середню освіту є “черговим кроком українізації”.

“Мейнстримна думка серед організацій угорців України: “має повернутися все, як було до 2017 року, із дозволом на 100% викладання угорською мовою”. Це створює глухий кут, адже реальність така, що так, як було до ухвалення закону про освіту, вже не буде”, – йдеться у статті.

Як повідомлялося, 16 січняВерховна Рада ухвалила в остаточному другом читанні законопроєкт “Про повну загальну середню освіту”, який виводить приватні школи з під дії статті 7 мовного закону – це було однією з вимог Угорщини у конфлікті з Україною.

Нагадаємо, на думку глави МЗС Вадима Пристайка, Угорщина має зняти вето з проведення Комісії Україна-НАТО на політичному рівні після ухвалення Україною закону “Про середню освіту”.

Як відомо, Угорщина блокує засідання комісії Україна-НАТО на рівні міністрів і президентів. Раніше глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що країна не блокуватиме засідання тільки після внесення поправок до законів про мову та освіту.

Related Posts