Новини Міжмор'я Польща Про Україну Співробітництво США

МЗС Польщі: Заява США про інвестиції в енергетику країн Тримор’я «важлива»

США готові вкласти один мільярд доларів в енергетичні проєкти країн, які належать до ініціативи Трьох морів, передає Польське радіо.

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович назвав «важливою» декларацію США про намір інвестувати один мільярд доларів в енергетичні проєкти у країнах Центральної та Східної Європи, що належать до ініціативи Тримор’я.

Про цей намір заявив державний секретар США Майк Помпео під час Всесвітньої конференції з безпеки в Мюнхені. Американський політик зазначив, що інвестиції допоможуть зменшити енергетичну залежність країн Трьох морів від Росії.

Під час брифінгу після Мюнхенської конференції, міністр Яцек Чапутович, зазначив, що американська декларація має не лише економічне значення. Дипломат пояснив, що, окрім оголошення значної суми, яка може бути використана для інвестицій, декларація є також символічним жестом з боку США стратегічного зобов’язання щодо енергетичної безпеки, а також військової безпеки в Центральній Європі.

Міністр розраховує, що заява США матиме серйозні наслідки, оскільки ті країни, які вагалися, чи приєднання до Фонду, тепер матимуть додатковий аргумент, щоб також долучитися до цієї ініціативи.

Очільник польської дипломатії додав, що американська заява важлива не лише для Польщі, а й для всього нашого регіону Європи. «Справа в тому, щоб уся ініціатива і цей проект Тримор’я, щодо очищення транспортних коридорів з півночі на південь – включаючи газотранспортні та нафтотранспортні маршрути – а також уможливлення поставок, наприклад, в Україну чи Білорусь, – завдяки цьому могли бути реалізовані», – підкреслив Яцек Чапутович.

Міністр закордонних справ Польщі вказав, що ці гроші можуть бути вкладені, серед іншого, у розвиток стратегічної інфраструктури, наприклад, порту СПГ чи газопроводу Baltic Pipe.

Майк Помпео зазначив, що підтримка Тримор’я є доказом того, що США продовжують займатися питаннями глобальної безпеки.

Related Posts