Грузія/Вірменія Інші Міжмор'я Молдова/Румунія Новини Міжмор'я Польща Про Україну Співробітництво

Україна закликає Польщу дозволити українцям перейти кордон пішки

Україна звернеться до Польщі з проханням відкрити піший пункт пропуску в районі Шегині-Медика, в якому нещодавно українські громадяни не змогли потрапити до України. Про це заявив на брифінгу в Києві  16 березня  глава МЗС Дмитро Кулеба.

У зв’язку з епідемією коронавірусу Польща суттєво скоротила та обмежила дію пунктів пропуску на своїх державних кордонах. На українському кордоні  наразі продовжують роботу три автомобільні пункти перетину.

“Ми з сумом прийняли це рішення (закриття пункту пропуску Шегині-Медика). Тому що з огляду на економічні можливості багатьох людей багатьом було б набагато легше пішки перетнути кордон. Але ми ведемо діалог з нашими польськими партнерами, щоб цей перехід все-таки відкрити. Але поки що відповіді немає”, – наголосив міністр МЗС.

За  словами чиновника, українці, які хотіли перетнути кордон у Медиці, йдуть на інші переходи, де українські та польські прикордонники  спільно організували переправлення громадян. “Людей  або підсаджують в автомобілі, або направляють в автобус, який перетинає кордон, повертається і підбирає другу групу. Крім того, консули з Любліна прямо на кордоні займались тим, що підсаджували людей в автомобілі”, – повідомив Дмитро Кулеба.

Окрім того, Київ співпрацює з польською стороною над  питанням збільшення пропускної спроможності пункту перетину Ягодин у бік України.

Чимало країн на теренах Міжмор’я у зв’язку з поширенням епідемії коронавірусу вже позакривали кордони для іноземних громадян. Зокрема туристичні обмеження ввели Грузія, Молдова, Угорщина, Чехія та Польща. Уряд Естонії також оголосив надзвичайний стан – з 16 березня школи мають припинити навчання та перевести заняття у дистанційний формат. У пунктах перетину кордону, аеропортах та портах введено санітарний контроль для виявлення симптомів коронавірусу. Музеї та кінотеатри зачиняються, а концерти, конференції та спортивні змагання скасовуються. Україна в рамках карантину також ввела низку обмежень в’їзду іноземних громадян на територію нашої держави.

Related Posts