Балтія Новини Міжмор'я

Президентка Естонії розкритикувала дії ЄС під час коронавірусної кризи

Президентка Естонії Керcті Кальюлайд заявила, що тактика ЄС під час викликаної коронавірусом кризи заслуговує критики.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

За її словами, Європейський союз сьогодні не справляється зі своїм основним завданням – забезпечувати функціонування єдиного ринку.

“Основна функція ЄС в тому, щоб у нас був єдиний економічний простір, вільний рух робочої сили, товарів, послуг і капіталу. Як мінімум з трьома з цих [компонентів] у нас сьогодні очевидні проблеми”, – сказала президентка, на думку якої починати вирішувати цю проблему слід з її визнання.

“Не настільки важливо, чи буде організований спільний тендер [на поставку медичних товарів], який у нього буде результат, чи надійдуть товари в квітні або травні. Це допомога, і ми вдячні, що Єврокомісія це робить, але це не її основна функція. Її основна діяльність – домагатися, щоб діяли ті речі, про які ми домовилися. Я думаю, що нам потрібно наполегливо говорити зі своїми партнерами, союзниками, сусідами і з самою Єврокомісією, як забезпечити, щоб товари не застрявали [на кордонах]”, – додала вона.

За словами Кальюлайд, багато держав насправді готові пропускати товари через кордони, зокрема, Німеччина, яка активно співпрацює з Естонією і створила умови для швидкого повернення морем застряглих на німецько-польському кордоні жителів Естонії. Однак такі домовленості швидше ставали результатом двосторонніх переговорів, ніж дотримання загальних принципів ЄС.

“Так що у багатьох людей зараз є багато питань з приводу солідарності в Європейському Союзі. Європейській комісії зараз не вдається виконувати свою центральну функцію. Але я сподіваюся, що ми всі разом це владнаємо, але тільки всі разом. Ще раз повторю, що Європейський союз це не річ в собі, а союз наших національних держав”, – сказала президентка Естонії.

Нагадаємо, напередодні Європейська комісія прийняла нові правила щодо пропуску вантажів через так звані “зелені коридори”, щоб уникнути черг і затримок з поставками. 

Related Posts