Аналітика Антиросійський фронт Новини Міжмор'я Польща

Поляки вважають, що Росія не зробила достатньо для розслідування обставин Катині

За дослідженням, більшість поляків вважає, що Росія не зробила достатньо, щоб розслідувати обставини Катинського розстрілупередає Польське радіо.

78 відсотків поляків переконані, що Росія не доклала зусиль і старань, щоб розслідувати обставини Катинського злочину, і що це продовжує напружувати відносини між Польщею та Росією. Протилежної думки – 9 відсотків респондентів. Такі результати опитування Центру вивчення громадської думки CBOS.

Центр підкреслює, що Катинський розстріл порівняно відомий майже всім полякам (97 відсотків), а в колективній пам’яті скоєння злочину в основному приписується росіянам.

«На думку переважної більшості опитаних, російська сторона зробила недостатньо для розслідування обставин цього злочину, і це продовжує негативно впливати на відносини між нашими країнами», – вказує у звіті Центр вивчення громадської думки.

Представлені дані походять із дослідження «Актуальні проблеми та події», проведеного у 2008-2020 роках, – повідомляє установа.

У квітні-травні 1940 року, за наказом Сталіна та вищих органів Комуністичної партії Радянського Союзу, службовці НКВД убили майже 22 тисячі поляків — офіцерів польської армії, поліцейських, чиновників, учених, юристів та землевласників.

Жертви злочину були поховані у безіменних братських могилах, зокрема, у Катині, Харкові, Биківні та в Куропатах, що поблизу Мінська у Білорусі.

Протягом багатьох років влада Радянського Союзу заперечувала відповідальність за Катинський злочин, приписуючи його нацистській Німеччині.

Related Posts