Грузія/Вірменія Інші НАТО Новини Міжмор'я Польща Про Україну Співробітництво США

Ексаташе США у Польщі: Грузія готова до НАТО, з Україною треба співпрацювати

Колишній військовий аташе армії США у Польщі Рей Вуйцік вважає, що Грузія готова приєднатися до НАТО, а з Україною потрібно тісно співпрацювати, передає Польське радіо.

НАТО має запропонувати Грузії План дій щодо членства (MAP), позаяк Грузія готова приєднатися до НАТО. Потрібно також співпрацювати з Україною, аби можна було ввести її до Програми розширеного партнерства у 2020 році. Про це у розмові з порталом PolskieRadio24.pl сказав колишній військовий аташе армії США у Польщі, нині директор офісу Центру європейського стратегічного аналізу (англ. Center for European Policy Analysis, CEPA) у Варшаві Рей Вуйцік.

«Я пригадую вирішальний момент, коли Польща, Угорщина і Чехія вступили до НАТО у березні, 21 рік тому, 12 березня 1999 року. Ще декілька років до цієї дати ніхто не думав, що це можливо. Ця мрія здійснилася для трьох важливих союзників з Центральної Європи і сьогодні ми повинні гарантувати, що двері залишаться відкритися для інших країн, які хочуть вступити до Альянсу», – сказав він.

За його словами, нещодавнє приєднання Північної Македонії до НАТО підтверджує політику відкритих дверей Альянсу. Вуйцік наголосив, що це надзвичайно важливий сигнал як для союзників в Альянсі, так і для Росії. Він зазначив, що ця балканська країна доклала зусиль, аби бути готовою вступити до НАТО, а тому Альянс може розширити свій внесок у розвиток безпеки та стабільності в регіоні Західних Балкан та у світі.

«У випадку Росії членство Македонії в НАТО дає чіткий сигнал: НАТО дотримується своїх зобов’язань. НАТО не відступає, коли намагаються загрожувати. Це добра звістка для інших країн, котрі прагнуть до НАТО, таких як Грузія та Україна, і так повинно бути також у випадку інших народів Західних Балкан», – підкреслив він.

Він переконаний, що зі вступом Північної Македонії до Альянсу НАТО надіслало чіткий меседж і союзникам, і Росії: «двері до НАТО залишаються широко відкритими і є шлях, що веде до Альянсу».

Рей Вуйцік переконаний, що НАТО повинно запропонувати Грузії План дій щодо членства, оскільки Грузія є готовою до ступу в НАТО.

«Щодо України, то союзники і українська держава повинні тісно співпрацювати, аби наблизити Україну до НАТО – завдяки включенню цієї країни до Програми розширених можливостей НАТО (Enhanced Opportunity Program) у 2020 році», – наголосив Рей Вуйцік.

«Відкритість дверей для інших держав, котрі хочуть приєднатися до Альянсу, є сьогодні важливішою, ніж будь-коли, тому що Європа стає сферою суперництва за владу, а Росія та Китай намагаються агресивно здійснювати вплив, вимушуючи до певних кроків, а також провокувати невизначеність і нестабільність у Європі, тоді як трансатлантична спільнота НАТО та ЄС пропонує зовсім іншу мету: неподільної Європи, вільної та мирної», – наголосив він.

Related Posts