Аналітика Новини Міжмор'я Польща

Вибори в Польщі в умовах пандемії порушать цілу низку норм – комісар ЄС

Якщо президентські вибори у Польщі відбудуться в нинішніх умовах, вони можуть не відповідати цілій низці міжнародних стандартів.

Про це заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, повідомляє “Європейська правда”.

“Рішення про те, чи можуть вибори бути проведені або відкладені, повинні відповідати зобов’язанням, що накладаються на державу міжнародним правом. Ці вибори повинні бути вільними і рівними.

Вони повинні відповідати ст. 2 договору ЄС. Тільки в цьому випадку вибори будуть вважатися дійсними” – заявив Рейндерс членам комітету Європарламенту з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ.

Він зазначив, що керівні принципи Венеціанської комісії не передбачають зміни у виборчому законодавстві в рік, що передує виборам. 

“Ми повинні дотримуватися цих правил, щоб вибори вважалися дійсними”, – сказав Рейндерс.

Він нагадав, що на початку квітня ОБСЄ опублікувала позицію, в якій йдеться, що нинішні “коронавірусні” обмеження на пересування і проведення зборів унеможливлюють проведення виборчої кампанії.

“Якщо вибори пройдуть в ситуації, що склалася, вони можуть не відповідати ряду міжнародних стандартів”, – попередив комісар.

Польща планує провести президентські вибори 10 травня, голосування відбуватиметься поштою. Партія влади переконує, що це надійний і безпечний спосіб голосування під час пандемії коронавірусу.

Водночас лише 28% поляків готові заочно обирати президента у травні.

За даними опитування IBRiS, чинний президент Анджей Дуда може виграти вже у першому турі.

Related Posts