Антиросійський фронт Новини Міжмор'я Польща

Ґазпром мусить виконати рішення арбітражного суду

Російська компанія заявила, що буде дотримуватися вироку арбітражного суду, який наказав Ґазпрому знизити ціни на газ для Польщі

Польща перемогла Ґазпром і російський монополіст мусить виконати арбітражне рішення. Ґазпром заявив, що застосовуватиме нові цінові умови Ямальського контракту, накладені на концерн арбітражним судом. Ґазпром також виправить рахунки-фактури, які він раніше видавав Польській нафтогазовій компанії PGNiG, передає Польське радіо.

Це кінець конфлікту між PGNiG і Ґазпромом. Російський концерн заявив, що буде дотримуватися вироку арбітражного суду і за постачання газу стягуватиме з польської сторони суму відповідну до умов вказаних у Ямальському контракті.
Кількома днями раніше Польська нафтогазова компанія PGNiG заявила, що Ґазпром не виконує вирок.

«У зв’язку з рахунками-фактурамим, отриманими від Ґазпрому на постачання газу в березні 2020 року та в першій половині квітня 2020 року, які були видані Ґазпромом без нових цінових умов Ямальського контракту, що вказано у вироці, PGNiG закликає Ґазпром до негайного (не пізнаше ніж до 23 квітня 2020) виправдення рахунків-фактур, інакше PGNiG визнає, що Ґазпром навмисно не виконує рішення», – читаємо в офіційному повідомленні польської компанії.

Однак Ґазпром не дотримався граничного терміну, встановленого PGNiG. Тому польська компанія вирішила сплачувати рахунки згідно з новими ціновими умовами Ямальського договору.

Після більш ніж п’яти років, у березні 2020 року, польська компанія виграла ціновий спір з російським газовим гігантом. Арбітражний суд у Стокгольмі вирішив, що Ґазпром має знизити ціни на газ Польській нафтогазовій кампанії PGNiG.
Спір з Ґазпромом тривав від листопада 2014 року. PGNiG звернулася до арбітражного суду, позаяк ціна, яку Польща платила за російський газ, була значно вищою, ніж для інших країн у Європі.
Ґазпром повинен повернути майже 1,5 млрд. доларів.

Related Posts