Антиросійський фронт Балтія Інші Міжмор'я НАТО Новини Міжмор'я Позиція Про Україну Співробітництво

Військовий бюджет Литви зріс на 232% через російську агресію проти України

Військовий оборонний бюджет Литовської Республіки за останні 9 років збільшився на 232%. Значною мірою на динаміку росту оборонних видатків балтійської держави вплинула російська агресія проти України в Криму та на Донбасі. Про це повідомляє  Постійне представництво Литви в ОБСЄ.

“Литва серйозно ставиться до своєї безпеки. З 2010 по 2019 рік наш оборонний бюджет зріс на 232 відсотки. Значне зростання – після початку російської агресії проти України в 2013 році”, – зазначено в повідомленні відомства.

Також дипломати зазначили, що сьогодні Литва зберігає зобов’язання перед Нато щодо внесків 2% від ВВП щороку. Більше того – Литовська Республіка  також має намір досягти рівня оборонних витрат до 2,5% до 2030 року.

В оборонній сфері Литва активно співпрацює й з Україною, зокрема, в рамках міжнародної Литовсько-польсько-української бригади LITPOLUKRBRIG. До того ж Вільнюс є своєрідним “адвокатом України” на міжнародній арені, підтримуючи практично всі оборонні ініціативи української сторони. Після початку російської агресії на Донбасі, Литва стала одним з найбільших постачальників озброєння для України.

У 2015-2016 роках Литва передала українській армії кулемети, амуніцію та 150 тонн спорядження, понад 7000 автоматів Калашникова і близько 2 мільйонів патронів. Більшість цієї зброї більше не застосовується литовською армією після її переходу на стандарти НАТО. Також за роки боїв на Донбасі Україна отримала від Литви міномети і протитанкову зброю.

Литовська допомога Україні є не лише проявом історичної солідарності країн Міжмор’я, але й стала насамперед усвідомленням спільних загроз для країн колишнього СРСР з боку РФ. Адже російські політики  неодноразово озвучували загарбницькі плани як щодо України, так і до країн Балтії, зокрема й щодо Литви.

Related Posts