Аналітика Антиросійський фронт Грузія/Вірменія Експертна думка НАТО Новини Міжмор'я Про Україну

Попри епідемію коронавірусу Росія не припиняє своєї активності на полігонах

Експерти: Регулярні дії російських збройних сил, включаючи посилення військових компонентів на кордонах з країнами НАТО, Україною та Грузією, показують, що пандемія не змінила оцінки загроз, передає Польське радіо.

Попри епідемію коронавірусу російська армія не припинила інтенсивних військових навчань. Збройні сили РФ також проводили операції у Сирії, Вірменії і Таджикистані. Це свідчить про те, що армія залишається важливим інструментом внутрішньої та зовнішньої політики Кремля. Значний мобілізаційний потенціал російських збройних сил стане важливим викликом для країн НАТО, – вказують експерти.

У березні-квітні, попри поширення коронавірусу, Москва не відмінила військових навчань. Незважаючи на раніші заяви заступника міністра оборони РФ Алєксандра Фоміна про припинення навчань на кордонах НАТО, маневри відбувалися в основному на заході країни.

Зокрема у Калінінградській області навчання проходили ракетно-артилерійські війська та авіація. Росія розмістила там також ракетні артилерійські системи РСЗВ «Смерч», що, як вважають російські експерти, здатні «з надзвичайною точністю вражати позиції ракет середньої дальності, а також об’єкти оборони противника». Що стосується південного округу найбільше навчань Росія проводила на загарбаному нею українському Кримі та на Кавказі.

Крім того також можна було спостерігати за посиленою активністю російських літаків над Балтійським морем та на узбережжі Аляски. Там їх неодноразово перехоплювали винищувачі НАТО. Росія також випробувала наземні протисупутникові ракети.

Під час пандемії, російські збройні сили під гаслом допомоги в боротьбі з коронавірусом, надіслали в Італію вісім медичних бригад, до складу яких входили як військові лікарі, так і війська оборони. Однак італійська преса повідомляла, що значна частина російських військових була офіцерами розвідки, які зосереджувалися на отриманні конфіденційної інформації, зокрема, про збройні сили, що дислоковані в Італії.

Незважаючи на це, підтримка надана Італії мала показати, що Росія є надійним партнером, кориснішим, ніж Європейський Союз чи НАТО. Відправлення солдатів до країни-члена НАТО також повинно було довести, що російська армія не є загрозою нікому, і, що є інституцією, з якою можна співпрацювати. Зрештою, це також буде використано як аргумент для скасування санкцій, введених проти Росії за її агресію в Україні.

Росія відправила також два військові літаки з медичним обладнанням до США. Хоч Держдепартамент країни видав заяву про те, що США купили медичні матеріали, та все ж російська пропаганда наголошувала, що це гуманітарна допомога. Російські ЗМІ у своїх повідомленнях підкреслювали, що навіть наймогутніша держава світу користовується допомогою Росії.

Експерти вказують, що Росія захоче використати наслідки пандемії COVID-19, щоб вимогти на країнах Заходу скасування санкцій та відкриття на політичну співпрацю. Однак регулярні дії російських збройних сил, включаючи посилення військових компонентів на кордонах з країнами НАТО, Україною та Грузією, показують, що пандемія не змінила оцінки загроз Росії.
Для Росії найбільшою загрозою залишається НАТО і країни, які співпрацюють з Північноатлантичним альянсом.

Related Posts