Новини Міжмор'я Позиція Польща

Моравєцький: Ми мали надію на свободу, але Червона армія залишилася у Польщі

Прем’єр у дописі в Twitter нагадав, що після завершення ІІ Світової війни Польща мала надію на повернення свободи, але Червона армія залишилася на польській землі

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький написав 8 травня, що закінчення Другої світової війни було для Польщі надією на повернення свободи, але Червона армія залишалася на польській землі упродоуж приблизно 50 років. Очільник польського уряду опублікував у Twitter повідомлення у зв’язку із 75-річчям завершення бойових дій у Європі, передає Польсьее радіо.

«Ми пам’ятаємо про всіх жертв та про забутих героїв тих нелюдських режимів», – написав прем’єр Моравєцький, який помістив свій допис також англійською мовою.

Водночас віцепрем’єр, міністр культури Польщі Пьотр Ґлінський, відкриваючи міжнародну наукову телеконференцію «Звучання перемоги. ІІ Світова війна та її наслідки з перспективи 75 років від її завершення», сказав, що кінець війни не означав завершення проблем для Європи, а наслідки післявоєнних подій ми відчуваємо до сьогодні.

Політик відзначив, що після Другої світової війни визволені держави Західної Європи могли радіти «відновленому, вільному політичному життю» та відбудовувати економіку, також завдяки американській підтримці. Тим часом у Центральній та Східній Європі, як нагадав міністр, «розігрувався черговий драматичний акт». Держави Балтії втратили незалежність, а Польща та країни на південь від неї були підпорядковані Радянському Союзу.

Міжнародну наукову онлайн конференцію «Звучання перемоги. ІІ Світова війна та її наслідки з перспективи 75 років від її завершення» організовує Музей історії Польщі. Учені, історики з Польщі, Німеччини, Литви, України, Чехії та Росії обмірковуватимуть різні аспекти наслідків Другої світової війни з особливим поглядом на питання Центрально-Східної Європи, яке до недавнього часу було замовчуваним.

Конференція складається з трьох панелей. Під час третьої учасники телеконференції обговорять те, наскільки вступ Червоної армії був для країн Центрально-Східної Європи визволенням, а наскільки новою окупацією, а також те, як падіння комунізму вплинуло на вивчення Другої світової війни.

Конференцію транслюватимуть до 14:00 на сторінці Музею історії Польщі у Facebook та на каналі YouTube – MuzHPtv.

Related Posts