Польща Про Україну Співробітництво

Українська влада відновлює роботу пішохідного пункту пропуску на польському кордоні

Український уряд прийняв рішення про відновлення роботи пішохідного пункту пропуску “Шегині” на кордоні з Польщею. Спеціальну постанову про це прийнято на урядовому засіданні 13 травня.

За словами міністра МВС Арсена Авакова, у зв’язку з пом’якшенням карантину, виникла  необхідність у відновленні роботи пункту пропуску на польсько-українському кордоні для українців та іноземних громадян.

Однак це зовсім не означає автоматичного відкриття кордону і точної дати відновлення роботи пункту пропуску наразі немає. А саме рішення про його відкриття набуде чинності з дня опублікування урядової постанови, яка поки що не опублікована.

 “Це єдиний пункт пропуску на польській ділянці кордону, який обладнаний для пішого сполучення. Однак чи діятиме там піше сполучення, можна буде говорити тільки після опублікування рішення уряду і з урахуванням домовленостей, які будуть на той момент із польською стороною” – заявив речник ДПСУ Андрій Демченко у коментарі “Українській правді”.

Тиждень тому український Кабінет міністрів  повідомляв, що уряд 6 травня прийняв рішення щодо відновлення роботи пунктів пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення “Рава-Руська”, а також для морського сполучення в пункті “Скадовський морський торговельний порт”, які були закриті у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Польська ж сторона заявляє, що прикордонний пункт пропуску з Україною “Рава-Руська – Гребенне” залишається досі закритим, адже Польща не отримувала від України запиту щодо його відкриття. Українське Міністерство інфраструктури наголошує, що надішле такий запит польським колегам одразу після оприлюднення урядового рішення, яке тоді юридично вступить у дію. 

Прикордонні пункти між Польщею та Україною є одними з найбільш завантажених, адже саме через них щодня проходить величезна кількість громадян, які здійснюють економічну прикордонну діяльність. Загалом кількість українців, зайнятих в економіці Польщі оцінюється близько  2 мільйонів осіб.

Related Posts