Новини Міжмор'я Про Україну

Заступник глави адміністрації Путіна заявив, що розмовляв про Донбас у Берліні

Дмітрій Козак, який від імені Кремля займається політикою щодо України, є у санкційному списку ЄС з 2014 року

Дмітрій Козак, заступник глави адміністрації президента Росії Владіміра Путіна, провів у середу в Берліні переговори про конфлікт на Донбасі. Козак, якого в Росії називають координатором політики Кремля щодо України, заявив, що переговори були конструктивними та змістовними, передає Польське радіо.

«Була досягнута домовленість про подальші взаємні дії», – сказав Козак, один із найдовіреніших людей Путіна, в розмові з державним телеканалом «Россия 24». Він оцінив, що консультації, які проводив у Берліні, «дадуть додатковий поштовх» для інтенсивніших переговорів т.зв. контактної групи з питань конфлікту на Донбасі та переговорів щодо питання Донбасу у т.зв нормандському форматі (Франція, Німеччина, Україна та Росія).

Раніше про несподіваний візит у Берліні заступника адміністрації Путіна повідомив у Twitter один із журналістів німецького видання «Berliner Zeitung». Згодом, російське агентство «РИА-Новости», посилаючись на поінформоване джерело, повідомило, що візит відбувся на запрошення німецької сторони, яка хотіла, щоб Козак особисто зустрівся з радником канцлерки Анґели Меркель.

Друге джерело розповіло «РИА», що Козак є найважливішим перемовником у справах України, і що не все можна обговорити під час конференції. Агентство поінформувало, що Козак повернувся до Москви того ж дня.

Посольство Росії в Берліні не підтвердило візиту представника Кремля. У квітні 2014 року Козак, який тоді був віце-прем’єр-міністром Росії, попав під санкції Євросоюзу, які введені були щодо представників Москви у відповідь на російську анексію Криму.

Козак став заступником голови адміністрації Путіна на початку цього року, а потім він офіційно почав займатися «українським питанням» в Кремлі.

Раніше координатором політики Кремля щодо України вважали радника Путіна Владіслава Суркова, який від імені Росії брав участь у переговорах про конфлікт на Донбасі зі спеціальними посланниками США з питань України: Вікторією Нуланд та Куртом Волкером.

З березня 2014 року віце-прем’єр-міністр Дмітрій Козак займався в уряді Росії питаннями, пов’язаними з анексованим Кримом. У 2019 році Козак брав участь у переговорах з Києвом щодо обміну полоненими, а також у газових переговорах.

Related Posts