Антиросійський фронт Новини Міжмор'я Польща

Польський посол реагує на спроби російського дипломата спотворити історію

Проф. Адам Бураковський нагадує про те, що з 1939 до 1941 року Радянський Союз був союзником Нацистської Німеччини та спільно з нею здійснював агресію в Центрально-Східній Європі

У зв’язку з опублікованою 9 травня в часописі «Financial Times» статтею «75 річниця великого Дня перемоги», написаної послом Росії на Шрі-Ланці Юрієм Матьорим, посол Польщі в Індії професор Адам Бураковський оприлюднив свою відповідь, передає Польське радіо.

Адам Бураковський пише:

«Згадана стаття полягає у спотворенні історії та нехтує ключовими фактами, на яких я би хотів наголосити:

– 23 серпня 1939 року Радянський Союз заключив союз з Нацистською Німеччиною шляхом (підписання – ред.) пакту Гітлера-Сталіна. Відповідно до цього пакту, обидва тоталітарні режими домовилися про спільне вторгнення до Центрально-Східної Європи.

– ІІ Світова війна не розпочалася нападом Нацистської Німеччини на Радянський Союз у червні 1941 року. Вона розпочалася 1 вересня 1939 року, коли Нацистська Німеччина напала на Польщу. А кількома тижнями пізніше, 17 вересня 1939 року, Польщу атакував Радянський Союз.

– Радянський Союз напав на країни Центрально-Східної Європи разом з Нацистською Німеччиною. Упродовж майже двох років Москва була близьким союзником Берліна. Використовуючи цей альянс, Радянський Союз здійснив вторгнення до Польщі, Румунії, Литви, Латвії, Естонії та Фінляндії.

– Радянський Союз залишався союзником Нацистської Німеччини та підтримував її подальші завоювання у 1940-1941 роках у Європі – в Данії, Норвегії, Нідерландах, Бельгії, Люксембурзі, Франції, Югославії та Греції. Радянський Союз був союзником Нацистської Німеччини під час Битви за Британію.

– 1941 року, після майже двох років ІІ Світової війни, Нацистська Німеччина несподівано напала на свого союзника – Радянський Союз.

– Кінець ІІ Світової війни не значив визволення для країн Центрально-Східної Європи. Фактично Совєти зупинили геноцид, здійснюваний німецькими нацистами, проте вони запровадили власну окупацію і терор, що тривав понад 40 років. Мільйони людей постраждали через радянське гноблення.

На щастя, тоталітарний Радянський Союз врешті розвалився, а наші країни ступили на шлях свободи і демократії.

Об’єднані в Європейському Союзі ми радіємо миру і стабільності. Ми ніколи не забудемо жахів, що творили тоталітарні режими Нацистської Німеччини та Радянського Союзу».

Окрім цього, польський дипломат нагадав заяву міністрів закордонних справ Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі, Румунії та Словаччини, а також держсекретаря США з нагоди 75 річниці завершення ІІ Світової війни.

Related Posts