Інші Новини Міжмор'я

Уряд Орбана 26 травня подасть законопроєкт про скасування надзвичайних повноважень

Угорський уряд має намір представити законопроєкт про скасування діючих розширених повноважень 26 травня.

Про це заявив глава адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш, повідомляє “Європейська правда” .

“Ми маємо намір 26 травня представити законопроєкт (про скасування надзвичайного стану) в парламент”, – заявив Гуйяш, зазначивши, що законопроєкт буде схвалений в червні.

Однак, він додав, що, якщо число випадків коронавірусу “почне радикально збільшуватися”, поточний порядок може тривати і після цього часу.

Надзвичайні заходи Угорщини викликали критику з боку опозиції країни, міжнародних спостерігачів і членів Європейського парламенту.

У п’ятницю прем’єр Віктор Орбан заявив, що угорський уряд може відмовитися від надзвичайних повноважень в кінці травня.

Заява Орбана пролунала після того, як двоє чоловіків були затримані за пости в Фейсбуці з критикою уряду Угорщини, що викликало шок в угорському суспільстві.

Відповідно до закону про надзвичайний стан, прийнятого в кінці березня у відповідь на коронавірусну кризу, уряд Угорщини може приймати постанови без обмеження за часом.

Нагадаємо, депутати Європарламенту закликали припинити платежі Угорщині в рамках нових фінансових перспектив і плану відновлення, якщо не буде дотримання верховенства закону.

У своїй резолюції від 17 квітня парламент вже заявив, що рішення в Угорщині про продовження надзвичайного стану на невизначений термін, дозвіл уряду розпоряджатися указом і ослабленні нагляду парламенту “повністю несумісні з європейськими цінностями”.

Напередодні дебатів Угорщина звинуватила Європейський парламент у тому, що він хоче ухвалити рішення щодо верховенства права в країні – при цьому не даючи їй виступити на захист своєї позиції. 

Про ухвалений в Угорщині закон читайте детальніше у статті: “Привіт, диктаторе!”: як і чому Орбан наділив себе абсолютною владою в Угорщині

Related Posts