Антиросійський фронт Балтія Грузія/Вірменія Новини Міжмор'я Польща Про Україну

МЗС шести держав засудили репресії Росії проти кримських татар

Голови МЗС Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Грузії та України у 76 роковини депортації кримських татар засудили агресію Росії проти цілісності та незалежності України

«Ми наголошуємо на непорушності територіальної цілісності України та її політичній незалежності; ми засуджуємо агресивну політику Росії щодо України та репресії проти кримських татар», – написали у спільній заяві міністри закордонних справ Польщі, Естонії, Грузії, Литви, Латвії та України. У понеділок, 18 травня, у 76 роковини депортації кримськотатарського народу очільник Міністерства закордонних справ Польщі Яцек Чапутович та міністри закордонних справ Естонії – Урмас Рейнсалу, Грузії – Давид Залкаліані, Литви – Лінас Лінкявічюс, Латвії – Едґар Рінкевичс та України – Дмитро Кулеба оприлюднили спільну заяву, передає Польське радіо.

Міністри нагадали, що «76 років тому, 18 травня 1944 року, совєтська влада здійснила примусові виселення кримських татар із заселених ними віддавна територій Криму у віддалені регіони Узбекистану, Казахстану та Російської Федерації».

Як зазначили очільники дипломатії шести держав, «вже у перші роки вигнання майже половина депортованих кримських татар померла. Заборона повертатися на батьківщину – в Крим – що діяла до 1989 року, супроводжувалася навмисною мовною та культурною асиміляцією».

Міністри закордонних справ наголосили, що «трагедія кримськотатарського народу повторилася у 2014 році, коли Російська Федерація захопила та здійснила спробу незаконної анексії Криму, який є невід’ємною частиною України».

«Невипадково Росія, яка прославляє сталінський тоталітарний режим, продовжує свою злочинну політику у 21 столітті у тимчасово окупованому Криму: заборона Меджлісу кримських татар, системні репресії, переслідування та порушення прав кримських татар, які виступали проти збройного нападу Росії на територіальну цілісність України», – говориться у заяві.

«Це змусило тисячі кримських татар – корінний народ Криму – покидати свої домівки та переїжджати до континентальної України», – говориться у заяві.

«Ми хочемо вшанувати пам’ять багатьох невинних жертв сталінських депортацій кримських татар. Ми хочемо висловити підтримку кримським татарам у боротьбі за їхні права», – написали міністри у спільній заяві.

«Ми наголошуємо на непорушності суверенітету і територіальної цілісності України у визнаних міжнародною спільнотою кордонах та її політичній незалежності. Засуджуємо агресивну політику Росії щодо України та репресії проти кримських татар», – заявили міністри. Вони закликали Росію «припинити порушувати основні принципи міжнародного права, повністю імплементувати резолюцію Генеральної асамблеї ООН у справі ситуації щодо прав людини в Автономній Республіці Крим та у місті Севастополь (Україна), а також реалізувати вимоги міжнародної спільноти щодо деокупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».

«Незалежно від спроб, які здійснює Росія для узаконення захоплення півострова, одне не підлягає дискусії: Крим – це Україна», – наголошено у заяві.

Нагадаємо, 18 травня в Україні вшановують пам’ять жертв геноциду кримських татар. 76 років тому совєтська влада депортувала 200 тис. кримських татар з їхньої батьківщини – Криму – у найвіддаленіші кутки СРСР.

Related Posts