Аналітика Експертна думка Новини Міжмор'я Польща

Президент і прем’єр про «новий План Маршалла»: Для Польщі – це дуже добра пропозиція

Завдяки фондам з ЄС будуть доступні додаткові кошти на будівництво доріг, залізничних сполучень та інших інфраструктурних інвестицій, які нададуть поштовх для розвитку економіки, передає Польське радіо.

Президент Анджей Дуда і прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький на спільній пресконференції говорили про так званий фонд відбудови, який називають також «новим Планом Маршалла». Мова іде про 750 млд євро з фондів ЄС, які мають відновити економіку після кризи спричиненої пандемією коронавірусу.«Сьогодні ми всі усвідомлюємо, що криза, яка настає внаслідок епідемії коронавірусу, – це криза, порівнянна з найбільшою, яка досі вразила світ, і вона також позначиться на Європі», – сказав президент Дуда. Глава Польщі додав, що наприкінці квітня надіслав листа керівникам європейських країн, у якому важливим було питання економічного співробітництва. Потрібно ще раз переглянути бюджет, – підкреслив президент Польщі.

Прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький прямо визнав, що умови є для Польщі надзвичайно корисними. «Для Польщі – це дуже добра пропозиція. Ми є третім бенефіціаром після Іспанії та Італії, а знаємо, що сталося в цих країнах», –  сказав прем’єр-міністр Польщі.
Глава уряду зазначив, що завдяки фондам з ЄС будуть доступні додаткові кошти на будівництво доріг, залізничних сполучень та інших інфраструктурних інвестицій, які нададуть поштовх для розвитку економіки.
Прем’єр пояснив, що сума виділена на ці цілі становить 750 мільярдів євро, із яких 500 мільярдів — це прямі субсидії, в тому числі для Польщі.
Решта –  250 мільярдів – це позики під низькі відсотки. Їх виплати заплановані з 2028 року, що, за словами прем’єр-міністра, дозволить на кілька років мирного виходу з кризи, без необхідності сплачувати свої зобов’язання.  
  Учора Єврокомісія оголосила, що на підтримку економіки Польщі, яка постраждала під час епідемії коронавірусу виділено понад 63 мільярди злотих.

Related Posts