Інші Позиція Польща Співробітництво Християнська Європа

В ЄС розкритикували польського президента за висловлювання про ЛГБТ

В Європейській комісії розкритикували діяльність польської влади, спрямовану проти ЛГБТ-руху під час президентської виборчої кампанії.

Зокрема, віцепрезидент Єврокомісії Вєра Юрова, яка відповідальна за цінності і прозорість, виступила з заявою через кілька днів після того, як президент Анджей Дуда назвав рух за права ЛГБТ небезпечнішим за комунізм.

“Мені здається дуже сумним, що в сучасній Європі політики, що займають високі посади, вирішують націлитися на меншини заради потенційних політичних вигод”, – заявила Юрова в Європарламенті, наголошуючи, що такі заяви порушують гарантії ЄС про рівні права для всіх.

Тема прав ЛГБТ стала ключовою у передвиборчій кампанії напередодні польських президентських виборів 28 червня. Діючий президент Дуда, якого підтримує консервативна правляча партія, заприсягнув захищати польські сім’ї від “ідеології  ЛГБТ”, яка, за його словами, намагається увійти в школи і вплинути на дітей.

Наразі Анджей Дуда лідирує у виборчій гонці, але його головний конкурент, мер Варшави Рафал Тшасковський, який є прихильником прав ЛГБТ,  збільшує рівень підтримки в опитуваннях громадської думки. Експерти прогнозують, що жоден з 10 кандидатів не набере 50% голосів 28 червня. А отже Дуда і Тшасковський зустрінуться в політичному фіналі в другому турі виборів, який відбудеться 12 липня.

Віцепрезидент Єврокомісії  Вєра Юрова, яка народилася в комуністичній Чехословаччині, заявила, що її турбує порівняння руху за права ЛГБТ з комуністичною ідеологією. “Я пам’ятаю комуністичну ідеологію як щось, що придушувало і переслідувало все і всіх, хто був іншим”, – зазначила  віцепрезидент.

Водночас, висловлювання Дуди  викликали обурення ліберальних сил у Польщі, а слова польського лідера широко тиражувалися за кордоном. Сам же  Дуда заявив, що лише намагається захистити традиційні сім’ї і не допустити ЛГБТ-ідеологію в школи. А також, звинуватив іноземні медіа, які повідомили про його виступ, в тому, що вони вирвали його слова з контексту і транслюють “фейкові новини”.

Різні бачення і навіть конфлікти між Єврокомісією та  правим урядом Польщі через тему ЛГБТ, вже стали традиційними для ЄС. Минулого року Польща та Угорщина заблокували включення прав ЛГБТ у спільну заяву Європейського Союзу.

Related Posts