Новини Міжмор'я Польща

Європейський суд підсилює тиск на Польщу через реформи судової системи

Суд в Люксембурзі розгляне звернення про те, чи можуть фундаментальні сумніви в незалежності польської судової системи стати відмовою для видачі обвинувачених в Польщу на підставі європейського ордера на арешт.

Суд в Амстердамі звернувся до Європейського суду в Люксембурзі з проханням прояснити, чи можуть фундаментальні сумніви в незалежності польської судової системи стати відмовою для видачі в цю країну на підставі європейського ордера на арешт. Про це в середу, 5 серпня, повідомило агентство dpa з посиланням на представника суду в Люксембурзі, передає Delfi.

“З 2007 року незалежність польських судів – і таким чином право на чесний судовий розгляд – знаходяться під дедалі більшим тиском”, – йдеться в обґрунтуванні суду в Амстердамі.

Приводом служать сумніви в тому, чи можна Польщу вважати повною мірою правовою державою. Останнє є відображенням претензій Брюсселя до реалізованим нинішнім консервативним урядом країни судово-правових реформ.

У грудні 2019 року Європейський суд ухвалив, що польський закон 2017 року про відставку суддів і прокурорів порушує правила ЄС, так як може дозволити міністру юстиції Польщі довільно відстороняти суддів від роботи. Дискусія про верховенство закону давно ускладнює відносини між Брюсселем і польським урядом, який очолює партія “Закон і справедливість” під головуванням Ярослава Качинського.

Related Posts