Новини Міжмор'я Польща Про Україну

Міністри закордонних справ Польщі та України обговорили довсторонні питання

Темою телефонної розмови дипломатів були, зокрема, двосторонні питання та перспективи співпраці, конфлікт на Донбасі та питання пам’ятників

Двосторонні питання, перспективи співпраці в рамках Люблінського трикутника та конфлікт на Донбасі були темами переговорів керівників міністрів закордонних справ Польщі та України Збігнева Рау та Дмитра Кулеби, – заявило в середу Міністерство закордонних справ Польщі. Як повідомило міністерство у Twitter, міністри розмовляли по телефону, передає Польське радіо.

Міністерство закордонних справ Польщі оголосило, що темами переговорів були: двосторонні питання та перспективи співпраці, в тому числі в рамках Люблінського трикутника; конфлікт на Донбасі; статус польських шкіл в Україні та питання пам’ятників, включаючи напис про Армію Крайову на меморіальній дошці у Гуті Пєняцькій.

У свою чергу, Європейська правда, посилаючись на заяву МЗС України додає:
«Міністри погодились, що нашим спільним завданням є недопущення впливу історичного минулого на добросусідський характер українсько-польських відносин та позитивну динаміку розвитку стратегічного партнерства між Україною і Польщею… Трагічні події у селі Гута Пеняцька у лютому 1944 року – це спільна пам’ять, спільна історія, спільна молитва українців, поляків та євреїв, які мешкали у цьому селі. Гута Пеняцька – це один із символів примирення між нашими народами», – йдеться у комюніке, оприлюдненому МЗС України.

МЗС нагадують, що у 2009 році президенти України та Польщі спільно вшанували пам’ять загиблих у Гуті Пеняцькій.

«Будь-які спірні моменти слід вирішувати виключно у площині практичної співпраці та діалогу фахівців-істориків двох країн», – додають у комюніке.

Related Posts