Інші Новини Міжмор'я Польща

У Польщі закликали посилити санкції проти режиму Лукашенки

У Мінську та інших містах в неділю міліція продовжувала жорстоко затримувати мирних протестувальників

Парламентська група з питань Білорусі закликала посилити санкції проти режиму Лукашенки.

У зв’язку із вбивством білоруса Рамана Бандаренки та все більшою хвилею переслідувань у Білорусі ми закликаємо польський уряд та уряди держав Європейського Союзу посилити санкції проти режиму Аляксандра Лукашенки; тільки солідарна позиція ЄС може зупинити подальше пролиття крові. На цьому у суботу наголосила польська Парламентська група з питань Білорусі, передає Польське радіо.

Зміст позиції у суботу опублікував голова групи, депутат Громадянської коаліції Роберт Тишкєвич. «Сьогодні Парламентська група з питань Білорусі схвалила позицію у справі вбивства Рамана Бандаренки. Тільки рішучі посилення санкцій проти білоруського режиму можуть зупинити подальше пролиття крові у цій країні. Жыве Беларусь!», – написав він.  

У позиції нагадано, що учасник мирних протестів у Білорусі Раман Бандаренка помер 12 листопада у лікарні в Мінську після того, як його катували функціонери білоруської міліції.

Він став черговою жертвою нещадної політики режиму, метою якого є знищення білоруської демократичної опозиції після сфальсифікованих президентських виборів 9 серпня цього року», – підкреслено у заяві.

«У зв’язку з ганебним вбивством Рамана Бандаренки та наростаючою хвилею переслідувань у Білорусі, Парламентська група з питань Білорусі закликає уряд Республіки Польща та уряди країн-членів Європейського Союзу швидко і рішуче посилити санкції проти режиму Аляксандра Лукашенки», – підкреслено у позиції.

На думку групи, «лише послідовна і солідарна позиція ЄС може зупинити подальше кровопролиття в Білорусі».

У середу ввечері в міському мікрорайоні, відомому протестами проти Лукашенки, люди в масках почали знімати біло-червоно-білі прапори. Коли 31-річний Бандаренка щось сказав їм, його сильно штовхнув один із них, а потім його почали бити вже двоє чоловіків. Потім його посадили в мікроавтобус і відвезли до відділення міліції. Через півтори години швидка допомога доставила його до лікарні. Потрапивши до операційної, він уже був у непритомному стані. Незважаючи на кількагодинну операцію, його стан не покращився, і він помер у четвер ввечері.

У п’ятницю Європейський Союз засудив смерть Бандаренки, який загинув внаслідок поранень, отриманих під час затримання, та пригрозив ввести нові санкції проти винних у репресіях в країні. «Європейський Союз вже ввів санкції проти 55 осіб, відповідальних за жорстокі репресії та залякування, і готовий запровадити додаткові санкції», – заявив прес-секретар глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля.

6 листопада набув чинності другий список санкцій ЄС проти представників білоруського уряду, включаючи Лукашенку, за фальсифікацію президентських виборів та насильство проти протестуючих. Новий список включає 15 представників білоруської влади. Цим людям заборонений в’їзд до ЄС, також заморожені їхні активи.

Related Posts