Балтія Інші Новини Міжмор'я

Литва зробить безкоштовними візи для постраждалих від репресій білорусів

Уряд Литви вирішив, що постраждалим від репресій білорусам національні візи Литви видаватимуться безкоштовно.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на портал Delfi.

Уряд підтвердив підготовлені МЗС зміни в пільгах податкового збору, передбачивши, що консульський збір і гербовий збір за візи не будуть стягуватися, якщо з таким проханням звернеться литовське відомство і зареєстрована в Литві неурядова організація, що діє на стороні демократичного розвитку.

 “Це означає, що всім білорусам, які приїжджають з гуманітарних причин, національні візи будуть видаватися безкоштовно”, – сказала директор Департаменту міграції Евеліна Гудзінскайте.

Міністерство вказує, що цей захід потрібен у зв’язку з тим, що в Білорусі після виборів президента 9 серпня склалася непроста ситуація через застосування владою насильства і порушень прав людини, тому що в Литву приїжджає все більше громадян Білорусі.

“У частини приїжджих є шенгенські візи, дозвіл МВС Литви, що видається з гуманітарних причин, однак, щоб узаконити довгострокове перебування в Литовській Республіці, потрібні постійні візи ЛР”, – зазначає МЗС.

 Міністр внутрішніх справ на засіданні підкреслив, що консульський збір зараз становить 60 євро і за шукачів притулку в Литві його зазвичай платять неурядові організації.

За даними Департаменту міграції, за період з 21 вересня по 1 грудня видано 1354 візи для приїзду громадян Білорусі до Литви з гуманітарних причин. За цей період в цілому білорусам видано 5696 національних віз, більша частина – на підставі трудових відносин в Литві.

Related Posts