Новини Міжмор'я Польща

У Брюсселі відбудеться надзвичайна зустріч міністрів енергетики щодо газового аварійного плану

«Європа повинна бути готова», – сказала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн минулого тижня, представляючи євросоюзний аварійний план, передає “Польське радіо”.

26 липня у Брюсселі відбудеться позачергова зустріч міністрів енергетики щодо плану надзвичайних ситуацій у сфері газу. Його минулого тижня оприлюднила Єврокомісія на випадок повного припинення постачань російського газу. Запропоновано добровільне скорочення споживання газу на 15% з наступного місяця до кінця березня, але в разі суворої зими та погіршення ситуації буде оголошено надзвичайний стан, а скорочення стануть обов’язковими. Це не сподобалося багатьом країнам. Чехія, яка зараз головує у ЄС, запропонувала зміни, аби отримати згоду країн-членів.

«Європа повинна бути готова», – сказала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн минулого тижня, представляючи євросоюзний аварійний план. Однак зобов’язання та повноваження, закріплені в плані, яких хотіла для себе Єврокомісія, аби оголосити надзвичайний стан, викликали спротив у більш ніж десятка країн, включно з Польщею.

«Європейським країнам важко погодитися на примусове скорочення газу, не знаючи, як виглядатиме наступна зима, без забезпечення власних інтересів», – прокоментувала 25 липня міністерка клімату і довкілля Польщі Анна Москва. Чеська пропозиція не відкидає цього, але, наприклад, виключає Європейську комісію з процесу ухвалення рішень і збільшує кількість країн, які можуть подати заявку на надзвичайний стан, з трьох до п’яти, що було однією із вимог Польщі.

Чеська Республіка також запропонувала багато винятків для держав-членів. Міністерка клімату та довкілля наголошує, що Польща вимагатиме, зокрема, призупинення системи торгівлі квотами на викиди CO2 до її комплексної реформи. Такий механізм солідарності, як вона ствердила, підтримував би польську економіку та енергетичну безпеку.

Related Posts