Аналітика Антиросійський фронт Балтія Новини Міжмор'я

Вірю, що росія впаде та буде роздроблена на декілька шматків, – Валдас Барткевічюс

Валдас Барткевічюс – бізнесмен та активіст із Литви, постійний учасник багатьох акцій на підтримку українців та білорусів у Вільнюсі завітав у Львів не з порожніми руками – пригнав автомобіль для Білоруського кризового центру, керівник якого Олексій Францкевич передасть на потреби Збройних Сил України.

Гість Білоруського інформаційного центру (БІЦ) – батько чотирьох дітей, зізнається, що плакав від шоку після побаченого 24 лютого цього року. 46-річний чоловік зі своєю західною ментальністю не міг усвідомити і сприйняти, що за декілька сотень кілометрів від нього можуть відбуватися такі жахіття, передає “Західний інформаційний фронт”.

До повномасштабної війни він 2 роки допомагав білоруським біженцям у всіх можливих питаннях. Лобіював їхні інтереси у найвищих ешелонах влади. Зараз ще й допомагає українцям.

Гість БІЦу розповів, що у Литві щонайменше 60 тисяч біженців. Для 3-мільйонної країни це відчутна цифра. Війна й інші обставини спричинили подорожчання оренди житла, комунальних  послуг, електроенергії, продуктів. За деякими позиціями ціни підстрибнули удвічі.

Російська пропаганда не упускає нагоди скористатися кризовими ситуаціями, що сам же Кремль і створює. Серед громадян Литви є не тільки росіяни за походженням, але й корінні литовці, які симпатизують політиці москви. Є ще й інший парадокс: крайні праві литовці, які є патріотами та націоналістами, часто теж сповідують ті самі наративи, що просуває путінський режим.

Прізвище путін Валдас Барткевічюс воліє взагалі не згадувати, як і називати його президентом, вважаючи його нелюдом. Російську музику не слухає принципово, слова росія і москва пише з малої літери. Хороших росіян, які дотепер перебувають на росії, на його думку, вже фактично нема. Російське посольство у Вільнюсі Валдас хотів би просто змести.

Агітує всіх своїх друзів – литовців, росіян, білорусів, українців гуртуватися і вирішувати нагальні проблеми.

Як прихильник політики Соціал-демократичної партії, брав участь в урочистостях в Українському центрі у Вільнюсі з нагоди 31-ої річниці Незалежності України. Участь у заході брали президент Литви Ґітанас Науседа, посли США,  Японії, Азербайджану. Американський дипломат та всі американські генерали завжди підкреслюють, що ніколи не кинуть ні Литву, ні Україну.

Білоруський режим за підтримки прикордонників і нелегальних мігрантів зі сходу й Азії окрім кордону з Польщею атакує і межу з Литвою. Остання теж зводить систему загороджень від нелегальних мігрантів. За словами Валдаса Барткевічюса, тепер білоруським біженцям доводиться перелазити через паркан і колючий дріт. Поранених білорусів Литва приймає, а от «нелегалів лукашенка» не пропускає. І хоча такий підхід суперечливий і можливо негуманний, на думку, наприклад, Amnesty International, проте після скандального звіту цієї організації, вона вже не є авторитетною.

Related Posts