Новини Міжмор'я Польща Про Україну

Володимир Зеленський звернувся до поляків у 83-і роковини війни

Друга світова війна була найбільш руйнівним і кривавим конфліктом в історії людства. Почалася нападом Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 року  

Президент України Володимир Зеленський заявив, що подібно, як 1939 року, і сьогодні сповнена ненависті ідеологія намагається підкорити Європу масовими вбивствами і терором, передає Польське радіо.

У своєму виступі, який транслювався під час урочистого вшанування роковин початку Другої світової війни у місті ​​Вєлюнь у центральній Польщі, український лідер подякував за величезну підтримку з боку Польщі в боротьбі з російським агресором. Він також запевнив – український народ зробить усе, щоб зупинити імперіалістичні зазіхання росіян. «Ми зробимо все, щоб українці, поляки, усі народи Європи жили вільно. Ми зробимо все, щоб ранок 1 вересня, ранок 22 червня, ранок 24 лютого не повторювалися. Ми зробимо все, щоб ненависть остаточно програла», – задекларував президент України Володимир Зеленський. Далі він звернувся польською мовою. «Дякую вам за підтримку, дякую, дорогий Анджею, за твоє лідерство. Слава Польщі! Слава Україні!», – сказав український очільник.

83 роки тому, 1 вересня 1939 року, німецькі війська напали на Польщу. Від перших днів німці вели злочинну, нищівну політику проти Польщі та поляків. Місто Вєлюнь, поблизу якого тоді пролягав кордон із Третім Райхом, став символом цивільних жертв початку війни.

Друга світова війна була найбільш руйнівним і кривавим конфліктом в історії людства. Почалася нападом Німеччини на Польщу. Тривала 6 років, у ній загинуло понад 60 мільйонів людей, серед яких майже 6 мільйонів громадян Польщі. Війна охопила майже весь світ, 61 країну, у різних формах взяли в ній участь понад 1 мільярд 700 мільйонів людей. Поляки воювали на всіх фронтах Другої світової війни.

1 вересня 1939 року почалася оборонна війна Польщі, відома як вереснева кампанія. Оборона польської території від німецької агресії була першим етапом Другої світової війни.

Військо польське чинило збройний опір німцям, чекаючи реакції та допомоги союзників. Проте, коли 3 вересня Франція та Велика Британія оголосили війну Третьому Райху, насправді вони не почали жодних військових дій.

Про трагічну долю Польщі вирішено на кілька днів пізніше – 17 вересня 1939 року – коли наступ на Польщу, без оголошення війни, почала зі сходу Червона армія. Напад Німеччини та Совєтського Союзу був наслідком підписання цими тоталітарними державами пакту Молотова-Ріббентропа, секретний протокол якого в результаті поділив Центральну Європу на зони впливу. На основі цього документа Гітлер і Сталін поділили Польщу. Червона армія вбивала полонених і цивільне населення, а совєтська пропаганда представила атаку як «визвольну», з метою захисту «населення Західної України та Західної Білорусі».

Related Posts