Балтія Новини Міжмор'я

Міністр оборони Естонії: “Північними потоками” РФ може намагатися відвернути увагу від України

На думку міністра оборони Естонії Ханно Певкура, інцидентами з витоками на газопроводах “Північного потоку” Росія може намагатися відвернути увагу від України.

Про це, як пише “Європейська правда”, повідомляє портал ERR.

“Росія хотіла б, щоб європейські країни, союзники по НАТО займалися своїми внутрішніми справами. Це все для того, щоб Росія могла спокійно займатися Україною” – сказав Певкур.

За словами глави МЗС Естонії Урмаса Рейнсалу, Росія почала ескалацію поступово: “Адже найближчими днями має відбутися юридичне, на думку Росії, розчленування України, і вона обіцяла захищатися всією своєю ядерною міццю. І якщо Росія вдасться до такої терористичної операції, то нам слід подумати про нагляд за своєю стратегічною інфраструктурою, адже те, що можливо під водою, може трапитися і на землі. Фактично це ж і відбувається в економічній зоні союзників”.

Певкур зі свого боку вказав на те, що в якийсь момент газопровід доведеться лагодити, і це потребуватиме охорони.

“А тепер уявіть: одного чудового дня в міжнародних ЗМІ з’являється новина про те, що російські військові кораблі прямують до Данських проток для охорони на час ремонту трубопроводу, і, сюрприз-сюрприз, створюють там якусь бульбашку ППО, тим самим закриваючи доступ до Балтійського моря. Росія не робить жодного кроку без стратегічного інтересу”, – застеріг Певкур. 

Як відомо, на газопроводах “Північний потік-1” та “Північний потік-2” на початку тижня сталися витоки газу. Припускають, що це могло трапитись через підрив трубопроводів.

У Німеччині підозрюють, що витоки газу на гілках російських газопроводів “Північний потік” через Балтійське море є наслідком умисних дій. Данія і Швеція також припускають, що може йтися про диверсію.

Водночас РФ почала розслідувати інциденти як “акт міжнародного тероризму”.

Related Posts