Молдова/Румунія

Молдова збільшить оборонний бюджет на 68%, гроші підуть переважно на системи ППО

Молдова збільшить оборонний бюджет на 68% на 2023 рік. 

Міністр оборони країни Анатолій Носатий заявив, що кошти підуть в основному на системи протиповітряної оборони.

Про це повідомляє Black Sea News.

Згідно з проектом закону про державний бюджет на 2023 рік, оборонний бюджет збільшиться на 649,9 млн леїв.

«Ця сума піде на критичні галузі, які визначили у контексті перегляду документів стратегічного планування у військовій галузі. Інвестиції зосередяться на забезпеченні безпеки, зокрема, повітряної оборони», — заявив міністр.

Він пояснив, що з урахуванням наявних сьогодні пропозицій, а наразі йдеться лише про радар протиракетної оборони, Молдова зможе купити таку систему лише за рік-півтора.

«Поки ми не прояснимо своє майбутнє: чи залишиться Молдова нейтральною державою, чи громадяни захочуть піти іншим шляхом. І поки ми дотримуємося нейтралітету, потрібно дбати про сектор нашої оборони», – додав міністр.

На його думку, бюджет військової галузі має становити 1-2% навіть у таких країнах, як Молдова.

Згідно з проектом держбюджету, відрахування на оборонне відомство у 2023 році становитимуть приблизно 1,7 млрд леїв, або 0,55% ВВП. Витрати на оборонний сектор Молдови зростуть приблизно на 68,2% порівняно з минулим роком і становитимуть 1,5 млрд леїв. Наразі бюджет Міністерства оборони країни становить 1 млрд 56 млн леїв — 0,38% від ВВП.

Після того, як в ході ракетної атаки Росії на Україну 5 грудня одна з ракет упала на територію Молдови, президентка країни Майя Санду закликала міжнародну спільноту посилити тиск на РФ, щоб припинити війну.

Крім того, під час російської ракетної атаки по Україні 5 грудня в Молдові почалися проблеми з енергопостачанням. Це вже не перший випадок перебоїв з електрикою в Молдові на тлі ударів окупантів по нашій державі – частковий блекаут там виникав і 23 листопада.

Related Posts