Антиросійський фронт Балтія Новини Міжмор'я Про Україну Співробітництво

Естонія планує передати Україні російські активи

Пошук відповідних правових рішень допоможе використати ці кошти для допомоги Україні

Естонія шукає правові рішення, щоб заморожені російські активи могли бути використані та передані у вигляді допомоги Україні. Очільник естонської дипломатії Урмас Рейнсалу заявив, що в Європі не досягнуто консенсусу з цього приводу, і його країна хоче бути прикладом для інших держав-членів, передає “Польське радіо”.

Урмас Рейнсалу зазначив, що пошук відповідних правових рішень допоможе використати ці кошти для допомоги Україні. Він написав у Twitter, що «той, хто завдав шкоди, повинен заплатити за це». Минулого тижня уряд Естонії наказав міністерствам закордонних справ і юстиції розробити пропозицію щодо відповідної правової основи.

Естонці визнають, що це непросте завдання. Передача заморожених активів створила б важливий прецедент, і він сподівається, що інші країни приєднаються до дій Естонії. У майбутньому це суттєво послабило б Росію і стримало б агресора. Уряд Естонії має отримати список пропозицій протягом цього місяця. На основі цього будуть прийматися подальші рішення. 

На початку грудня Єврокомісія представила законодавчу пропозицію, яка може дозволити в майбутньому конфіскувати заморожені російські активи. Наразі Європейський Союз заморозив активи російських олігархів на суму близько 19 мільярдів євро та валютні резерви російського центрального банку на суму 300 мільярдів євро. В Естонії вони загалом складають десятки мільйонів євро.

Related Posts