Новини Міжмор'я Польща Про Україну Співробітництво

Польща готова допомогти Україні обладнанням для системи радіаційного моніторингу

Польща готова надати обладнання для створення в Україні незалежної автоматизованої системи радіаційного моніторингу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання України.

Зазначається, що 5 січня в. о. голови Держатомрегулювання – головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков провів онлайн-зустріч зі своїм польським колегою – в.о. президента Національного агентства з ядерної енергії Польщі (PAA) Анджеєм Гловацьким.

«Очільники державних регуляторів України та Республіки Польща обговорили питання двостороннього співробітництва за напрямом допомоги у створенні в Україні незалежної автоматизованої системи радіаційного моніторингу. У Республіці Польща така система успішно функціонує, надаючи регулюючому органу необхідні дані щодо радіаційного стану на території країни», – йдеться у повідомленні.

Як зауважили в українському відомстві, Гловацький запевнив у зацікавленості та у готовності надати обладнання для створення такої системи в Україні.

Партнери під час зустрічі також обговорили проблему окупації Запорізької АЕС. Зокрема, Коріков повідомив, що присутність військових рф та представників «росатома» на Запорізькій АЕС призвела до деградації ядерної та радіаційної безпеки на ядерному об’єкті.

Сторони наголосили на важливості відновлення безпечної експлуатації ЗАЕС.

«Єдиним можливим шляхом до цього є деокупація, демілітаризація та повернення ЗАЕС під повний контроль української влади», – вважають у Державній інспекції ядерного регулювання

Як повідомлялося, у вересні 2022 року Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) та міністерство довкілля, охорони природи, безпеки реакторів та захисту прав споживачів Федеративної Республіки Німеччини (BMUV) підписали заяву про наміри щодо науково-технічного співробітництва в галузі ядерної безпеки.

Related Posts