Грузія/Вірменія

Грузія знов шукає інвестора для глибоководного порту Анаклія

Грузія розпочала нову спробу залучення приватного інвестора до будівництва глибоководного порту Анаклія.

Як передає Black Sea News.

Очікується, що 51% консорціуму належатиме державі, а на 49%, що залишилися, буде оголошено міжнародний тендер.

Як пояснив прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі, цей проект є одним із пріоритетних для країни. Вже готовий документ про зацікавленість у проекті та ведуться активні переговори з потенційними інвесторами. Згідно з планом, перша черга порту Анаклія має досягти пропускної спроможності 7,8 млн тонн на рік.

Пошуки інвестора для будівництва порту Анаклія грузинська влада веде вже не перший рік. Так, у 2017 році будівництво нового порту розпочали, проте досить швидко призупинили. Пізніше, у січні 2020 року, влада розірвала контракт з «Консорціумом розвитку Анаклія», оскільки інвестор так і не зміг виконати фінансових зобов’язань.

Рішення про будівництво глибоководного порту в Анаклія було ухвалене владою Грузії для збільшення транзитного потенціалу країни та для підключення до проекту «Нового Шовкового шляху», який має з’єднати Схід та Захід.

Будівництво нового порту розпочалося у грудні 2017 року, а у липні 2018 року розпочато роботи з поглиблення дна до 16 метрів.

У Грузії працюють два порти — у Батумі та Поті, при цьому основний вантажопотік на сьогодні проходить через Поті. Мінусом цього порту є його глибина — зараз порт не здатний приймати судна місткістю понад 1,5 тис. TEU.

Related Posts