Польща Про Україну

Польща передаватиме літаки Україні лише в межах НАТО і не буде серед перших – Моравецький

Польща передаватиме Україні винищувачі лише в межах НАТО, і вона не буде серед перших країн, які це зроблять.

Про це на брифінгу для ЗМІ у Брюсселі перед початком саміту Євроради заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

“Наша позиція чітка: ми можемо діяти лише в межах цілого НАТО. Якщо таке рішення буде прийнято, то ми не будемо першими, хто надасть винищувачі”, – підкреслив польський прем’єр.

Він додав, що Польща, “безумовно, відповість на це позитивно, але за умови, що ті, хто має цих винищувачів найбільше, і мають найсучасніші винищувачі, зможуть їх передати Україні”.

Моравецький наголосив, що це “єдина можлива формула для Польщі”. Він додав, що у питанні передачі Україні літаків Польща “не буде у першому ряді, оскільки має ще недостатню кількість винищувачів”. Зокрема, це і було причиною замовлення у США літаків F-35.

Польський прем’єр наголосив, що безпека Польщі є на першому місці, і влада країни не може послабити безпеку РП.

Раніше заступник міністра національної оборони Польщі Войцєх Скуркевич заявив, що надання Польщею Україні бойових літаків F-16 чи МіГ-29 можливе лише в межах НАТО чи вужчої коаліції, але наразі це питання не обговорюється. 

Як повідомлялося, міністр оборони Олексій Резніков нещодавно сказав, що партнери нададуть Україні бойові літаки. Він зауважив, що партнери України постійно чують про потребу в літаках, оскільки це також частина протиповітряної оборони. За його словами, Україна може отримати як F-16, так і інші літаки. 

Related Posts