Балтія Інші Про Україну

Прем’єр Латвії: не можна зволікати з допомогою Україні, коли Росія скупчує війська на Донбасі

Прем’єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш закликав посилити зусилля з допомоги Україні.

Про це він сказав, прибувши на саміт лідерів ЄС у Брюсселі в четвер, повідомляє “Європейська правда”.

“Головний меседж дуже простий – Європа має триматись разом, щоб продовжувати підтримувати України, поки Україна не виграє війну проти російської агресії. Це в інтересах усіх нас”, – сказав він.

Каріньш зазначив, що Латвія віддала вже понад 1% свого ВВП Україні, і продовжить це робити у всі можливі способи. 

“Інші держави також повинні посилити свої зусилля, оскільки ми бачимо, як Росія скупчує своїх солдатів на Донбасі. Україні потрібна допомога зараз – ми не можемо чекати”, – зазначив він.

Каріньш також виступив за прискорення вступу України до ЄС.

“У наших інтересах, щоб ми фактично працювали над відкриттям формального переговорного процесу, щоб показати українському народу, що ми дійсно цього хочемо, і, звісно, ​​також допомогти їм пройти всі реформи, які їм ще потрібно буде зробити”, – сказав він.

“Так, як ми допомагаємо їм виграти війну в Україні, ми також повинні відчинити двері швидше, щоб допомогти наблизитись до Європи в цілому”, – додав Каріньш.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц перед самітом ЄС підкреслив, що країнам Євросоюзу майже рік після російського повномасштабного вторгнення в Україну вдається зберігати єдність і солідарність у підтримці України.

У саміті лідерів ЄС в Брюсселі візьме участь президент України Володимир Зеленський. Він вже прибув до Брюсселя у компанії президента Франції Еммануеля Макрона. 

Напередодні Зеленський здійснив неоголошений візит у Лондон, де виступив у Вестмінстері, зустрівся з прем’єр-міністром Ріші Сунаком та королем Чарльзом III і відвідав українських військових на тренуваннях.

Related Posts