Аналітика Експертна думка Молдова/Румунія Новини Міжмор'я

Дискусії між ПСРМ і блоком ACUM, погляд експертів

Партія соціалістів і політичний блок ACUM сумніваються щодо формування можливої ​​правлячої коаліції. Якби ці формування справді хотіли досягти консенсусу з приводу майбутньої коаліції, то не поставили б умови, які, їм точно відомо, протилежна сторона не прийме. Думки висловлені в передачі “Головне питання” на телеканалі НТВ Молдова, передає noi.md

Колишній віце-прем’єр Олександру Муравський стверджує, що якщо сторони щиро хочуть співпраці, то знайдуться два-три потребують вирішення питання. На його думку, зараз не має сенсу обговорювати будь-які закони, для цього існують парламентські комісії. Олександру Муравський каже, що, оскільки блок ACUM оголосив про обговорення тільки запропонованого пакету законопроектів, і нічого іншого, то це відштовхує соціалістів. Якщо ж ПСРМ дійсно бажає почати переговорний процес, то вона б запропонувала сісти за стіл і обговорити форму можливої ​​співпраці.

Юрист Павло Мідріган вважає, що не бажають дострокових парламентських виборів політики повинні будуть досягти взаєморозуміння з демократами. На його думку, в ситуації, що склалася Демократична партія виглядає краще на тлі суперечливих переговорів між ПСРМ і блоком ACUM. Крім того, ДПМ спокійна, тому що володіє величезним адміністративним ресурсом, має в своєму розпорядженні достатні фінансові кошти і командою.

Політолог Едуард Варданян передбачає, що в разі дострокових парламентських виборів, заснованих на тій же змішаній системі голосування, демократи збережуть кількість своїх представників або навіть досягнуть більшої кількості депутатів, Партія соціалістів також або збереже число своїх депутатів, або збільшить його, а блок ACUM може втратити якусь кількість своїх мандатів. “Вони можуть втратити як мінімум 3-4 мандата тільки через одномандатних округів”, – сказав Ернест Варданян.

Related Posts