Аналітика Новини Міжмор'я Польща

Польський закон про Верховний суд можуть визнати таким, що суперечить праву ЄС

Генеральний адвокат Суду ЄС вважає, що суперечливий польський закон про Верховний суд не відповідає праву ЄС, передає “Європейська правда”.

“Суд має постановити, що положення польського законодавства, які стосуються зниження пенсійного віку суддів Верховного суду суперечать праву ЄС” – йдеться у думці адвоката.

“Оскаржені заходи порушують принципи незмінюваності та незалежності суддів” – вважає адвокат.

Думка генерального адвоката не є остаточним рішенням у справі, однак для Суду ЄС було б досить незвично її проігнорувати.

На початку жовтня минулого року Європейська комісія направила до суду ЄС у Люксембурзі скаргу на Польщу через ухвалення суперечливого закону про Верховний суд.

На погляд Єврокомісії, положення закону про Верховний суд, що відправляють частину суддів на пенсію, загрожують незалежності судової системи в Польщі.

Новий польський закон про Верховний суд, ухвалений у квітні цього року, зобов’язує суддів Верховного суду виходити на пенсію не у 70, а в 65 років.

Суд ЄС 19 жовтня ухвалив рішення про застосування тимчасових заходів і призупинення дії закону. Зокрема, Суд вимагав повернути відправлених на пенсію суддів.

У листопаді минулого року Сейм Польщі ухвалив поправки до спірного Закону про Верховний суд, що дозволять повернути на роботу суддів, яких по досягненню 65 років відправили на пенсію.

Related Posts