Грузія/Вірменія Новини Міжмор'я

У владі Грузії кажуть, що закони про “іноагентів” сприятимуть виконанню рекомендацій ЄС 

Лідер правлячої партії Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що запропоновані проєкти закону про “іноагентів” нібито сприятимуть тому, щоби Грузія виконала рекомендацію ЄС про зниження поляризації у суспільстві.

Як повідомляє “Новости-Грузия”, про це він сказав у телеефірі, коли під парламентом тривали протести проти проєктів закону, передає “Європейська правда”.

Кобахідзе сказав, що запропонований закон буцімто “сприятиме виконанню першої рекомендації ЄС – деполяризації (суспільства)”. Він заявив, що проти правлячої партії та уряду виступають громадські організації та ЗМІ, які отримують фінансування з-за кордону, і саме вони є однією з причин поляризації. 

“З одного боку нам кажуть, що потрібна деполяризація, з іншого боку – хтось фінансує поляризацію… Щойно ми внесемо ясність у все це, закон, думаю, одразу дасть превентивний ефект – дехто буде утримуватися від фінансування поляризації”, – сказав Іраклій Кобахідзе.

Він додав, що у Грузії є “сотні громадських організацій, де працюють чесні люди, які не є політизованими”. 

Кобахідзе заявив також, що на організації, які “вимагають відставки влади або виступають проти церкви” випадає нібито дві третини закордонного фінансування, і що йдеться про 10-15 організацій. Кобахідзе на додачу назвав “просто брехунами” тих, хто називає законопроєкти наслідуванням Росії. 

Нагадаємо, обидва проєкти ініціював рух “Сила народу” – депутати, які відкололись від “Грузинської мрії”, але залишаються у парламентській більшості. Проєкт “Про прозорість іноземного впливу” стосується ГО та ЗМІ, які отримують грантове фінансування, “Про реєстрацію іноземних агентів” – фізичних і юридичних осіб з деякими винятками.  

Громадські організації називають обидві ініціативи наступом на свободу слова та наслідуванням Росії. 

Посол ЄС у Грузії попередив, що проєкт “Про прозорість іноземного впливу” суперечить принципам ЄС. У Держдепі США також висловили стурбованість з приводу наслідків для свободи вираження поглядів у Грузії у разі схвалення запропонованого закону про “іноагентів”. У Раді Європи теж закликали Грузію відхилити обидва проєкти. 

Обговорення проєктів вже почалося у комітетах парламенту та супроводжувалося протестами і сутичками. У партії влади розраховують схвалити їх у першому читанні та потім спрямувати на розгляд Венеційської комісії. 

Дивіться також відеоблог ЄвроПравди на цю тему.

Related Posts