Балтія Новини Міжмор'я

Естонські націоналісти збираються оскаржити результати парламентських виборів у суді

Голова Консервативної народної партії Естонії (EKRE) Мартін Хельме пообіцяв оскаржити в суді електронні вибори, заявивши, що консерватори не визнають поточного результату виборів до Рійгікогу.

Про це Хельме заявив у ніч на понеділок у виступі перед однопартійцями, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на телерадіокомпанію ERR.

“Зрозуміло, ми оскаржимо електронні вибори в суді, ми вимагатимемо журнали, ми вимагатимемо фрагменти програми. Усе, що ми можемо вимагати. І поки ми їх не отримаємо, ми не визнаємо результатів виборів”, – сказав Хельме.

Хельме також заявив, що електронні вибори є несерйозними.

“Почнемо з того, що в перший день, коли запустили електронні вибори, щось одразу пішло не так, і закінчимо тим, що, хоча виборча комісія каже, що результати мають стати відомі за годину після закриття дільниць (тобто о 21:00 – ред.), ми чекаємо до 11-12, і цифри абсолютно не співпадають із паперовими бюлетенями. Навіть віддалено не збігаються. По-моєму, у правдоподібність електронних виборів неможливо повірити”, – сказав лідер консерваторів.

“Я б хотів, щоб завтра ми могли подивитися на електронні голоси так само, як це робиться на всіх виборах. Щоб кожен міг бачити, звідки і куди йшов голос і як вівся підрахунок. Я ніколи не міг цього зробити з електронними виборами”, – сказав Хельме.

За його словами, виходячи з результатів, отриманих на цей момент, партія залишиться в опозиції. “У цьому складі [Рійгікогу] я не бачу іншого варіанту”, – сказав Хельме.

Він відмовився визнати помилки в проведенні передвиборчої кампанії EKRE. “Я думаю, що сигнали нашої кампанії були правильними, проведення кампанії було правильним. Я думаю, що та бульбашка, в якій живуть у політичних колах Таллінна і в ЗМІ, ніби народ Естонії насамперед турбує Україна, насправді не відповідає дійсності”, – сказав голова EKRE.

Згідно з остаточними результатами виборів в Естонії, перемогу на парламентських виборах здобула “Партія реформ” прем’єрки Каї Каллас, яка отримала 37 мандатів у Рійгікогу.

Слід зазначити, що до оприлюднення результатів електронного голосування під час підрахунку голосів, відданих на дільницях зі значним відривом лідирувала євроскептична й права EKRE, перемога якої несла для України певні ризики.

Related Posts