Балтія Про Україну

Естонія пропонує, щоб артилерійські снаряди для України закуповували і за межами ЄС

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур вважає, що не можна виключати купівлю артилерійських боєприпасів для України поза межами Євросоюзу, попри те, що однією з цілей естонської ініціативи було пожвавити оборонну промисловість ЄС.

Таку думку Певкур висловив Postimees, повідомляє “Європейська правда”.

Пояснюючи свою позицію, міністр наголосив, що у питанні боєприпасів критичним є питання швидкості постачання.

“Ми також завжди дотримувалися тієї думки, що, оскільки швидкість найважливіша, то якщо їх (боєприпаси. – Ред.) не можна буде одразу ж знайти в Європі, не можна також виключити купівлю поза Європою”, – сказав Певкур.

Тому, за словами міністра, Європейська комісія має обговорити з усіма виробниками можливості країн блоку та їхніх підприємств. 

“Первинною метою було підтримати і посилити можливості європейських виробників. Але, в принципі, якщо європейські виробники скажуть, що за рік не встигнуть виготовити снаряди, то, оскільки Україні потрібен мільйон снарядів, нам не слід виключати також закупівлю за межами Європи”, – сказав він.

За словами Певкура, у суперечці не виникло традиційної розбіжності між Західною і Східною Європою. “Питання у швидкості. Частина снарядів у будь-якому разі надійде з Європи, від європейських виробників”, – сказав він.

Глава Міноборони Естонії зауважив, що якщо самі країни ЄС поза спільним тендером передадуть Україні свої боєприпаси, поповнення їхніх запасів буде завданням кожної країни окремо. 

Якщо вони, наприклад, куплять боєприпаси, яких бракує, у США, то не отримають компенсацію з Європейського фонду миру. “Тому що компенсація від Європейського фонду миру конкретно прив’язана до закупівель у Європі”, – підкреслив Певкур.

За словами міністра, зараз організацію спільного тендера обговорюють із Францією та Німеччиною. “Ми зараз якраз і ведемо переговори про те, як швидко вони можуть отримати снаряди від своїх виробників”, – сказав Певкур.

За даними журналу Politico, країни ЄС сперечаються про те, чи повинні снаряди надійти тільки від підприємств оборонної промисловості ЄС, чи за необхідності можна також звернутися до виробників поза ЄС. 

Франція твердо виступає за купівлю снарядів тільки в ЄС. Її підтримують Греція та Кіпр. 

Для Греції важливо, щоб за снаряди не платили турецьким підприємствам.

Як відомо, 20 березня Рада Європейського Союзу погодила план постачання Україні одного мільйона артилерійських снарядів протягом 12 місяців.

Related Posts