Антиросійський фронт Інші Польща

Агентство внутрішньої безпеки затримало російського шпигуна

Він є ще однією встановленою особою, яка діє у складі злочинного угруповання, що виконує завдання російських спецслужб, передає Польське радіо.

Агентство внутрішньої безпеки затримало громадянина Білорусі, який шпигував на користь іноземної розвідки. Це вже 16-й учасник російської шпигунської мережі, яка діє в Польщі, — підтвердив міністр-координатор спецслужб Маріуш Камінський.

У прес-службі міністра-координатора спецслужб повідомили, що громадянина Білорусі затримали 1 серпня. «Він є ще однією встановленою особою, яка діє у складі злочинного угруповання, яке виконує завдання російських спецслужб», — зазначається у повідомленні.

Підозрюваний у шпигунстві чоловік кілька років жив у Росії. За даними польської контррозвідки, у 2008–2010 роках він працював у Москві, згодом переїхав до Санкт-Петербурга. У Росії відбув шестирічний термін. «Чоловік підтримував контакти з громадянами Російської Федерації, з якими зустрічався в Санкт-Петербурзі та Криму».

Шпигун приїхав до Польщі у 2021 році, після чого, за даними ABW, вийшов на контакт з координатором шпигунської мережі. Отримана інформація показує, що він виконував завдання, спрямовані проти внутрішньої безпеки та інтересів Республіки Польща. За виявлення критичної інфраструктури, в тому числі військових територій і об’єктів, а також морських портів, а також проведення пропагандистської діяльності отримував систематичну винагороду, стверджують слідчі. Чоловік часто змінював засоби зв’язку та знищував сліди своєї діяльності. «Затриманий усвідомлював, що за розвідувальні завдання, які він виконував на території Республіки Польща, йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі», — наголошують в ABW.

Національна прокуратура звинуватила його в участі в діяльності зовнішньої розвідки проти Республіки Польща.

«Як встановлено, діяльність підозрюваного полягала в зборі інформації про об’єкти критичної інфраструктури та проведенні диверсійної діяльності, спрямованої на дестабілізацію політичної ситуації в Польщі. Він інформував керівників про результати розвідки, за що отримав винагороду», — сказав Лукаш Лапчинський, речник Національної прокуратури.

Суд задовольнив клопотання прокуратури та постановив взяти підозрюваного під варту.

У прес-службі міністра-координатора спецслужб зазначили, що інтенсивна діяльність Агентства внутрішньої безпеки дозволила виявити диверсійну шпигунську мережу, діяльність якої полягала у проведенні на території Польщі заходів у сфері «розвідки військових об’єктів та критичної інфраструктури, моніторингу та документування перевезень з військовою та гуманітарною допомогою для України, підготовки до сходу з рейок потягів з допомогою для України, підпалів нерухомості та автомобілів та побиття людей, а також пропагандистської діяльності, спрямованої на розпалювання настроїв проти українського народу та проти допомоги Польщі Україні».

Наразі в рамках розслідування заарештовано 16 осіб. Усім затриманим суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Related Posts