Діяльність Новини Міжмор'я Польща Про Україну

Оголошено переможців фестивалю українського кіно Ukraina! 8. Festiwal Filmowy

У рамках основного конкурсу кінофестивалю журі та глядачі переглянули 13 ігрових, 11 документальних та 22 короткометражні стрічки. Нагороду за найкращий ігровий фільм отримала стрічка «Ля Палісіада» режисера Філіпа Сотниченка

У середу, 24 жовтня, відбулася церемонія закриття восьомого кінофестивалю Ukraina! 8. Festiwal Filmowy – це найбільший фестиваль українського кіно у Польщі, передає Польське радіо.

У рамках основного конкурсу кінофестивалю журі та глядачі переглянули 13 ігрових, 11 документальних та 22 короткометражні стрічки.

Нагороду за найкращий ігровий фільм отримала стрічка «Ля Палісіада» режисера Філіпа Сотниченка, а відзнаку за операторську роботу отримав оператор фільму Володимир Усик.

Найкращим документальним фільмом фестивалю стала стрічка «Звідки куди» (Skąd dokąd) режисера Мачека Хамели про евакуацію українців.

Це повнометражний документальний фільм, який ілюструє збірний образ українських переселенців: дітей, жінок, літніх людей та чоловіків, які після вторгнення Росії змушені були залишити свої домівки і їхати у невідоме майбутнє.

Події стрічки відбуваються в евакуаційному бусику. Водієм був сам режисер фільму Мачек Хамела.

Найкращий короткометражний фільм  «День вчителя» режисера Олексія Пасічника.

Нагороду за найкращий художній фільм вручили стрічці «Я і Фелікс» режисерки Ірини Цілик. Це екранізація роману українського письменника Артема Чеха “Хто ти такий?”.

За найкращу акторську роботу журі відзначило Ірму Вітовську у фільмі “Коза Ностра. Мама їде” і Карину Химчук за роль у стрічці «Ти мене любиш?»

Приз глядацьких симпатій вручили фільму «Люксембург, Люксембург» режисера Антоніо Лукіча.

Кінофестиваль Ukraina! 8. Festiwal Filmowy проходив з 18 по 24 жовтня у Варшаві. Як зазначила директорка заходу Беата Бєдронська-Лах: «Нашою метою було показати та просувати сучасне українське кіно та його режисерів». Цього року вперше в історії фестивалю відбувся основний конкурс у категоріях ігрового та документального кіно.

Також із жовтня по грудень він відбудеться в інших польських містах, таких як Вроцлав, Краків, Познань, Ополе, Ґданськ, Ґливиці, Плоцьк, Гожув-Велькопольський та інших, а з 27 жовтня по 12 листопада 2023 року — онлайн на сторінці на сайті www.vod.warszawa.pl.

Related Posts