Новини Міжмор'я Польща

Історії депортацій: польський музей «Сибір» став лауреатом спеціалізованої премії Ради Європи

Меморіальний музей «Сибір» (Білосток, Польща) став лауреатом музейної премії Ради Європи 2024 року.

Він був обраний Комітетом з питань культури Парламентської асамблеї Ради Європи, засідання якого відбулося у вівторок у Страсбурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Музей працює з потужним наративом депортації, зводячи матеріал, заснований на дослідженнях, до найнеобхіднішого. Здатність музею передавати історію через воркшопи, заходи, медіа, публікації та нові формати вражає і доносить її до широкої аудиторії”, – зазначив представник комітету Музейної премії Константінос Ефстатіу.

Меморіальний музей “Сибір” розповідає історію послідовних депортацій людей з Польщі до Сибіру, північної Росії та Казахстану під час радянської окупації та поділу Польщі у 1940-41 роках, депортації євреїв до таборів знищення під час нацистського режиму, а також депортацій з Польщі у комуністичний період Радянського Союзу після Другої світової війни до 1952 року.

Музейна премія Ради Європи присуджується щорічно з 1977 року музею, який, на думку експертів, зробив значний внесок у розуміння європейської культурної спадщини. Він також має просувати повагу до прав людини і демократії, зближення культур, подолання соціальних і політичних кордонів, розширення знань і розуміння відвідувачами сучасних суспільних проблем.

Премія є частиною Європейської премії “Музей року”. Серед її лауреатів – Музей музики в Амстердамі, Музей Черчилля в Лондоні, Музей робітників у Копенгагені, Данія (2023) та Музей історії ГУЛАГу в Москві (Російська Федерація).

Як повідомлялось, сім українських музеїв стали у 2023 році лауреатами спеціальної відзнаки «Герої культури слов’янської спадщини» на конкурсі у Словенії.

Related Posts