Молдова/Румунія

Власники паспортів РФ у Придністров’ї зіткнулися з несподіваними проблемами: ексклюзивні подробиці

В окупованому Росією молдовському Придністров’ї власники російських паспортів зіткнулися з несподіваними проблемами – їм доводиться підтверджувати громадянство країни-агресора РФ. Без цього вони втратять соціальні виплати й пенсії, пише OBOZ.UA.

Про це виданню розповіли джерела у “ПМР”, Одеській митниці та правоохоронних органах. Наразі мешканцям Придністров’я доводиться шукати способи довести, що вони справді російські громадяни, а їхні паспорти – офіційні документи, а не безглузді папірці невідомого походження.

Справа в тому, що приблизно два роки російське консульство в Тирасполі не проводило запис в електронну чергу для заміни паспортів. А під час проведення карантинних антиковідних заходів Росія на понад рік взагалі зачинила своє консульство в Тирасполі. Як наслідок, більшість російських документів у місцевих жителів виявилися “простроченими”.

Наразі згідно з п. 202 “Положення про порядок розгляду питань громадянства Російської Федерації” від 22 листопада 2023 року, вони повинні пройти перевірку “справжності документа або обґрунтованості його видачі”.

Цю процедуру мають провести в консульстві, але вона виявилася настільки заплутаною, що для пересічних громадян пройти перевірку практично неможливо. Тим паче, що окрім згаданого вище “положення”, в РФ протягом поточного року ухвалено відразу кілька нормативних актів, що регулюють питання отримання й “підтвердження” громадянства. Зокрема, закон “про громадянство Росії” від 28.04.2023 та указ президента “питання громадянства Росії” від 22.11.2023. Усі вони максимально ускладнюють процедуру й часто відверто суперечать одне одному.

Найчастіше діалог зі співробітниками консульства зводиться до вимоги принести документи, які підтверджують громадянство. Тобто або чинний російський паспорт, або метрику, в якій РФ зазначена як місце народження.

“Непідтвердженим росіянам” просто вказують на двері. Проблема ускладнюється тим, що свого часу для набуття громадянства Росії жителі окупованого Придністров’я активно відмовлялися від молдовських паспортів. А це переважно люди поважного віку, які розраховували отримувати російську пенсію. Тепер близько 50 тисяч придністровських пенсіонерів взагалі не мають права на будь-які соціальні виплати – ні молдовські, ні російські.

У принципі, для мешканців Придністров’я є ще один спосіб отримання громадянства РФ – приїхати до Росії особисто й оформити документи там. Але для цього потрібно мати закордонний паспорт громадянина Російської Федерації. Більшість із них, із зазначених причин, також “прострочені”. Нові отримати неможливо. Тож ситуація остаточно перетворюється на патову.

Зараз важко однозначно сказати, що це – бюрократична тяганина чи свідоме зменшення навантаження на російський бюджет. Але в тому ж становищі опиняються жителі інших окупованих Росією територій. Передусім в Україні та Грузії. Тож новонаверненим “громадянам РФ” є над чим задуматися.

Окуповане Придністров'я.

Related Posts