Війна Інші Новини Міжмор'я Польща Про Україну

Прем’єр-міністри Польщі та Чехії: не плануємо відправляти наших військових в Україну

«Якби всі країни Європейського Союзу були залучені до допомоги Україні, як це робить Польща чи Чехія, можливо, взагалі не було б потреби говорити про інші форми підтримки України», — наголосив Дональд Туск під час зустрічі зі своїм чеським колегою Петром Фіалою у Празі, передає Польське радіо.

Прем’єр-міністр Дональд Туск заявив, що «Польща не планує надсилати свої війська в Україну. Таким чином він прокоментував понеділковий саміт європейських лідерів у Парижі.

На цю тему очільник польського уряду розмовляв у вівторок у Празі зі своїм чеським колегою Петром Фіалою. Прем’єр-міністр також підкреслив, що Європа повинна «максимально підтримувати Україну».

У понеділок, 26 лютого, у Парижі серед європейських лідерів точилися «палкі дебати» щодо можливості введення військ в Україну. Президент Франції Емманюель Макрон ствердив, що у цій справі не можна говорити «ніколи» і її слід обговорити. Він додав, що відправлення танків і літаків в Україну колись здавалося неймовірним.

Прем’єр-міністр Дональд Туск, однак, виключив відправлення військових в Україну:

«Польща не планує вводити свої війська на територію Україну. У нас тут спільна позиція, і про це говорять прем’єр-міністри країн, які набагато, набагато більше, ніж більшість країн, долучилися до допомоги Україні у її збройних зусиллях».

За словами прем’єр-міністра, взагалі не було б потреби обговорювати відправку військових, якби всі країни на знак солідарності надсилали підтримку. Він, серед іншого, закликав використовувати заморожені російські активи для підтримки України:

«Навіщо спекулювати про те, що станеться через два-п’ять років, коли ми можемо негайно вивільнити 300 мільярдів доларів російських активів, заморожених у європейських, американських та японських банках, щоб підтримати Україну та відбудувати Україну? Одним рішенням можна розв’язати принаймні фінансову сторону допомоги для України».

Польський очільник уряду додав, що «якби ми змогли переконати всіх в Європі надати Україні стільки обладнання, скільки надала Польща, або якби всі були такими ж енергійними, як прем’єр-міністр Чехії, в організації поставок боєприпасів в Україну, ситуація справді виглядала б зовсім інакше».

За його словами, «у Польщі скоро будуть витрачати на оборону чотири відсотки ВВП». «Ми в цьому плані на першому місці в НАТО, а також озброюємося, щоб ефективніше допомагати Україні в її збройних зусиллях», — зазначив очільник польського уряду.

Подібним тоном висловився і прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала. На його думку, путін повинен зробити один висновок із понеділкової дискусії у Парижі:

«Ми говорили про низку речей, які ми можемо і повинні зробити для блага України, і я вважаю, що найважливіше повідомлення Європи світові та росії полягає в тому, що європейські країни весь час єдині, що європейські країни готові не лише продовжувати підтримувати Україну, але активізувати і посилити нашу допомогу».

Прем’єр-міністри Польщі та Чехії також домовилися, що обидві країни співпрацюватимуть у постачанні боєприпасів Україні.

Related Posts