Грузія/Вірменія Новини Міжмор'я Позиція

Пашинян назвав умову для виходу Вірменії з ОДКБ

Вірменія може вийти з Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), якщо вона не відповість на запитання Єревана, які стосуються суверенної території країни.

Про це заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян на пресконференції, передає Укрінформ з посиланням на Armenpress. 

Пашинян нагадав, що Єреван фактично заморозив свою діяльність у ОДКБ. Зокрема, Вірменія не бере участі у засіданнях структури, не має постійного представника в ОДКБ, не використовує свою квоту для призначення заступника генсека та не висловлює думки щодо документів, що циркулюють в ОДКБ.

«Політичні рішення та позиції не слід плутати з юридичними процесами», – зауважив прем’єр-міністр.

Він наголосив, що у Вірменії до ОДКБ одна вимога – уточнити зону відповідальності структури у країні.

«Усі проблеми виникли з того моменту, коли ми порушили питання про те, якою є зона відповідальності ОДКБ у Республіці Вірменія, і не отримали відповіді на це питання», – сказав Пашинян.

Він зауважив, що під час обговорень Вірменія отримала чітку позицію своїх партнерів з ОДКБ і РФ, що суверенна територія Вірменії є для них «червоною лінією». Однак у травні, листопаді 2021 року, а також у вересні 2022 року відбулися події, коли ця «червона лінія» була перетнута, натомість кроки, передбачені статутом ОДКБ та порядком реєстрації кризових ситуацій, не були виконані.

Пашинян зазначив, що якщо ОДКБ відповість на запитання, що в її розуміння є суверенною територією Вірменії, і ця відповідь відповідатиме уявленням вірменської сторони, це означатиме, що питання між Вірменією та ОДКБ вирішені.

«Інакше Вірменія вийде з ОДКБ. Коли саме, я не можу сказати», – сказав прем’єр-міністр.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому Вірменія “заморозила” свою участь в Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), де домінуючу роль відіграє РФ.

Пашинян заявив, що ОДКБ “не виконала своїх зобов’язань щодо безпеки перед Вірменією”, звинувативши Москву у невтручанні у конфлікт Вірменії з сусіднім Азербайджаном, який не є членом ОДКБ.

Міністр закордонних справ Вірменії Арарат Мірзоян заявив, що у майбутньому країна розглядає можливість подачі заявки на членство в ЄС на тлі напруженості у відносинах з РФ.

Related Posts