Новини Міжмор'я Польща Про Україну

Анджей Дуда: відновлення Україною контролю над своєю територією є важливим для всього світу

За словами президента Польщі, росія знову поважатиме міжнародне право, якщо їй доведеться вивести свої війська з окупованих нею земель України, передає Польське радіо.

«Ми маємо з Україною спільні інтереси», — наголосив президент Республіки Польща Анджей Дуда в інтерв’ю литовському громадському телебаченню LRT.

Нагадаємо, що у четвер, 11 квітня, політик взяв участь у саміті Ініціативи трьох морів, що відбувся у Вільнюсі.

Польський лідер запевнив, що у випадку атаки на Литву, польське військо — як союзник — негайно прийде цій країні на допомогу.

Водночас Анджей Дуда зазначив, що відновлення Україною повного контролю над її усіма тимчасово окупованими росією територіями є неабияк важливим для всього світу.

«Це означає відновлення верховенства міжнародного права. Це означає, що росія знову поважатиме міжнародне право, якщо їй доведеться вивести свої війська з окупованих земель України. Це те, до чого нам зараз потрібно прагнути. На даний момент я нічого не знаю про переговори. Офіційних мирних переговорів нині не відбувається», — сказав президент Польщі.

Журналістка литовського телебачення LRT у розмові з польським лідером згадала нещодавні слова прем’єр-міністерки Литви. Очільниця уряду у Вільнюсі заявила, що через правові обмеження Польща не зможе захистити її країну. Президент Польщі Анджей Дуда, зі свого боку, запевнив, що порушення Статті 5 Північноатлантичного договору, що передбачає колективну оборону, було б «катастрофою» та призвело б до розпаду НАТО.

«Питання полягає в іншому. Мова про тривожну ситуацію, яка б ще не виправдовувала застосування Статті 5. Це питання має вирішуватися на білатеральному рівні, між нашими країнами. Принципи взаємопідтримки можна розбробити ще не на рівні війни, а на рівні загрози», — пояснив Анджей Дуда.

Після Литви головування в Ініціативі трьох морів перейде до Польщі. Це означає, що у 2025 році саміт такого формату, який об’єднає 13 країн Європейського Союзу, відбудеться у Республіці Польща. 

Related Posts