Інші Польща

Польща допомагатиме союзникам виявляти у Балтійському морі кораблі «тіньового флоту» Путіна

Польща допомагатиме союзникам у Балтійському морі виявляти кораблі “тіньового флоту” Росії, які нелегально транспортують нафтопродукти з РФ.

Про це в соцмережі X повідомило МЗС Польщі, передає Укрінформ.

“Під час засідання Ради країн Балтійського моря міністр Радослав Сікорський задекларував допомогу Польщі в ідентифікації кораблів типу “тіньовий флот”, які транспортують російську продукцію, в основному нафту, намагаються обходити накладені санкції”,- повідомляє МЗС РП.

Як підкреслили в польському МЗС: “оцінюється, що їх кількість сягає кількасот кораблів, але на сьогодні ідентифіковано небагато”.

У польському МЗС також повідомили, що темами XXI зустрічі глав МЗС країн Балтійського регіону, що відбулася у фінському місті Порвоо, були підтримка України і безпека в регіоні, особливо у контексті гібридних загроз з боку Росії та Білорусі.

У зустрічі взяли участь глави дипломатії Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Фінляндії, Данії, Швеції, Норвегії, Німеччини та Ісландії.

Як підкреслювала раніше прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен, функціонування у Балтійському морі “тіньового флоту” Росії, який нелегально перевозить російську нафту, має бути припинено завдяки втручанню на рівні Єврокомісії.

Раніше шведські ЗМІ повідомляли, що неподалік шведського острова Готланд упродовж тривалого часу на якорі стоїть судно Zircone під кіпрським прапором, яке, очевидно, заправляє у Балтійському морі так званий “тіньовий флот” Росії, що нелегально перевозить нафту з РФ до третіх країн. Цей корабель служить для “тіньового флоту” РФ як пункт дозаправки, адже десятки разів фіксувалося як між ним і різними суднами, які прямували до Росії чи у зворотному напрямку, перекидалися шланги, що, очевидно, було дозаправкою. Як правило, до “тіньового флоту” належать старі судна, які не мають страховки і належать невизначеним власникам. Йдеться про не менше ніж 100 суден, які перевозять російську нафту.

Related Posts