Новини Міжмор'я Польща

Дотримання засади верховенства права у Польщі стане темою засідання Європейської Комісії

«Дисциплінарний закон» має на меті пришвидшити розгляд справі й конкретизувати обов’язки суддів, – пояснює віцеміністр юстиції Польщі, передає Польське радіо.

Дотримання засади верховенства права у Польщі стане темою засідання Європейської Комісії. Про це неофіційно дізналася кореспондентка Польського радіо Беата Пломецька:

«Якщо ця тема з’явиться в порядку денному, то поки що не відомо, в якій саме формі, – сказав один із чиновників Єврокомісії. Вівторкове засідання Європейської комісії відбудеться день перед дебатами у Європейському парламенті, присвяченим процедурі сьомій євросоюзного договору. У четвер євродепутати планують ухвалити резолюцію, в якій звернуться до Єврокомісії про застосування так званих тимчасових вирішень у справі дисциплінарної палати Верховного суду Польщі. Про те, що такі вирішення буде застосовано, написав нідерландський журналіст. Йдеться про тимчасове припинення діяльності дисциплінарної палати до моменту розгляду Судом ЄС скарги Єврокомісії. У жовтні минулого року Європейська комісія направила до Суду Європейського Союзу скаргу на впровадження у Польщі системи дисциплінарної відповідальності суддів. На думку Єврокомісії, це не гарантує неупередженості та незалежності дисциплінарної палати, яка складається виключно із суддів, вибраних новою Крайовою радою судівництва (Ktajowa Rada sądownictwa), члени якої номіновані політиками».

Польський уряд переконує, що зміни у законі про Верховний суд (зокрема, про дисциплінарну палату) не загрожують незалежності суддів.

«Ми хочемо, що вимір юстиції реально діяв для громадян, а не для середовища суддів», – наголошує віцеміністр юстиції Міхал Вуйцік. За словами політика, «дисциплінарний закон» має на меті пришвидшити розгляд справі й конкретизувати обов’язки суддів:

«Наприклад, якщо суддя хоче поставити під сумнів статус іншого судді. Наприклад, суддя дійшов висновку, що він не знає, чи хтось інший є суддею. Цього він робити не може у ситуації, якщо є номінаційний акт президента, оскільки він закінчує всю процедуру. Раніше такі ситуації мали місце, тому законодавець вирішив конкретизувати такі ситуації і написати, що цього робити не можна».

Польський Сейм прийняв зміни до закону 20 грудня. Тепер документ чекає на голосування в Сенаті.

Related Posts