Новини Міжмор'я Позиція Польща

Віцеголова МЗС: Візит Венеціанської комісії викликає сумніви

Польський віцеміністр Шимон Шинковський вель Сенк заявив, що візит представників Венеціанської комісії викликає серйозні сумніви, передає Полське радіо.

Віцеміністр закордонних справ Шимон Шинковський вель Сенк заявив, що лист комісарки Ради Європи з питань прав людини Дуні Міятович є втручанням у законодавчий процес Польщі. У листі маршалові, тобто очільникові Сенату Дуня Міятович висловила оцінку стосовно судових законів, ухвалення яких триває в польському парламенті, і звернулася з проханням відхилити їх.

Віцеміністр Шимон Шинковський вель Сенк зазначив, що оцінка комісарки була оприлюднена перед закінченням візиту представників Венеціанської комісії до Польщі. Також лист містить неочікувану інформацію, яких у такого типу документах не буває, що його оприлюднять у понеділок, 13 січня: «Попри те, що візит Венеціанської комісії надалі триває, авторка, не чекаючи його закінчення ані оцінки комісії, висловлює в цьому листі рішуче очікування стосовно маршала Сенату, що закон повинен бути повністю відхилений. Отже, враховуючи зміст листа, візит Венеціанської комісії до Польщі викликає дуже серйозні сумніви».

Як додав віцеголова МЗС Шимон Шинковський вель Сенк, слід також поставити запитання, чи, в контексті листа, дії Венеціанської комісії не є вдаваними та чи її оцінка не була написана заздалегідь. За словами віцеміністра, уряд надіється, що рішення Сенату Польщі буде самостійним.

Делегація Венеціанської комісії, яка є дорадчим органом Ради Європи, прибула до Польщі на два дні на запрошення маршала Сенату. Метою є оцінка закону про дисципліну суддів, ухвалена в Сеймі. Члени Комісії не зустрічаються з представниками уряду та керівництвом Сейму. Напередодні відбулася зустріч з маршалом Сенату, представниками сеймової опозиції та сенаторами керівної партії, Право і справедливість. Останні відповідали на запитання про судовий закон; як переконували, він потрібний у польській судовій системі, а його положення застосовуються в інших європейських державах.

Related Posts