Новини Міжмор'я Польща

Польща відривається від інших країн НАТО у витратах на оброну

Проект бюджету передбачає збільшення витрат на оборону у Польщі до чотирьох цілих і семи десятих ВВП, передає Польське радіо.
Збільшення видатків уряду на оборону зміцнює лідируючі позиції Польщі в НАТО. Польща другий рік поспіль перебуває в авангарді Північноатлантичного альянсу. Це підтвердив звіт штабу, опублікований у червні, який показав витрати на рівні чотири цілих і одна десята відсотка ВВП. Учора уряд у Варшаві оголосив, що наступного року він становитиме 4,7 відсотка ВВП.
Польща відривається від інших. Друге місце в НАТО за обсягом військових витрат щодо розміру національної економіки займає Естонія, яка витрачає 3,4 відсотка ВВП. Замикають трійку Сполучені Штати. Лише Латвія та Греція витрачають більше трьох відсотків. Однак вимогу щодо принаймні 2 відсотків ВВП на оборону виконують загалом 23 країни НАТО з 32. Іспанія найгірше виконує цю вимогу, витрачаючи лише 1,3 відсотка ВВП на оборону.

Перше безславне тріо утворюють Словенія та Люксембург. Останнім часом країни Альянсу значно збільшили свої витрати. У лютому 18 країн виконали цю вимогу, минулого року таких країн було 11, а десять років тому, коли було узгоджено вимогу 2%, її виконали лише три країни.

Проект бюджету передбачає збільшення витрат на оборону у Польщі до чотирьох цілих і семи десятих ВВП. За словами економістів це може бути основною причиною зростання державного боргу аж до шістдесяти відсотків.

Related Posts