Антиросійський фронт Новини Міжмор'я Позиція Польща Про Україну

Яцек Чапутович: Росія все ще веде агресивну політику

Голова МЗС Польщі переконаний, що передчасно говорити про дуже велике відкриття на Росію, про що заявляв, зокрема, президент Франції

Щодо оцінки НАТО та відкритості у справі Росії більшість держав Північноатлантичного альянсу підтримує погляд Польщі. Про це, серед іншого, в інтерв’ю Польському пресовому агентству (PAP) заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович, передає Польське радіо.

Очільник польської дипломатії на запитання про результати найновішого саміту НАТО у Лондоні сказав, що він виявився дуже успішним. «Рішення приймали відповідно до наших очікувань. У декларації підтверджена єдність Альянсу. Оновлено теж плани оборони для Польщі», – підкреслив міністр.

Він зазначив, що криза, про яку писали до саміту експерти і журналісти, не була підтверджена, а Туреччина не заблокувала оновлення планів НАТО щодо нашого регіону. «Звісно, Туреччина має свою позицію, вона є членом НАТО, вона хоче, аби інші члени враховували її вразливість. Альянс полягає у тому, що необхідно враховувати очікування інших держав», – сказав Чапутович.

Він сказав, що слова лідерів показали, що НАТО є на доброму шляху до зміцнення своїх оборонних та стримувальних можливостей. Він наголосив, що витрати європейських держав НАТО і Канади на оборону значно збільшуються. «Ці держави розуміють, що мусять більше ставити на свою безпеку», – додав він.

Яцек Чапутович зауважив, що Польща має у НАТО сильну позицію і сприяє збереженню готовності Альянсу. «Польща запропонувала два батальйони сухопутних військ, дві ескадри F-16 та два протимінні кораблі для сил у межах ініціативи готовності. Польща буде теж рамковою державою однієї із шести бригад, у склад якої увійдуть батальйони. Наступного року відбудуться важливі військові навчання НАТО; 20 тисяч американських військ будуть проходити підготовку в основному на терені Польщі. Це теж розвиває співпрацю», – наголосив він.

Чапутович сказав, що, на погляд Польщі, передчасним є дуже велике відкриття з Росією, про яке заявляв, зокрема, президент Франції Емманюель Макрон. «Причин для цього немає – Росія все ще веде агресивну політику. Нашу стурбованість викликає зближення вимог Франції з російською політикою», – сказав Чапутович.

Він підкреслив, що у цих питаннях більшість держав НАТО підтримує польський погляд. «Франція не отримала схвалення для своїх міркувань щодо НАТО (радніших слів Макрона про «смерть мозку» НАТО – ред.), або цієї відкритості щодо Росії. Її, звісно, похвалила сама Росія, але це теж не є приводом для позитивних оцінок, бо це тільки свідчить про те, що позиція Франції є в інтересах Росії, і не обов’язково західних країн. Німеччина також демонструє чітку дистанцію з цього питання», – зауважив очільник польської дипломатії.

Related Posts