Антиросійський фронт Грузія/Вірменія Інші Міжмор'я Молдова/Румунія Новини Міжмор'я Співробітництво США

Український прем’єр декларує можливість створення ЗВТ в межах ГУАМ

Метою економічного співробітництва в рамках ГУАМ є створення зони вільної торгівлі для держав-членів співтовариства.

Таку заяву зробив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук на зустрічі з молдовським колегою Іоном Кіку в Києві, – повідомляє пресслужба уряду Молдови.

Сьогодні в Україні проходить саміт прем’єр-міністрів країн ГУАМ (Організації за демократію та економічний розвиток): Молдови, України, Азербайджану та Грузії. Прем’єр зазначив: “Нашою спільною метою для посилення економічної співпраці в рамках ГУАМ є практична реалізація зони вільної торгівлі для держав-членів”.

На зустрічі обидва прем’єри Кіку й Гончарук обговорили проблеми постачання та транзиту газу після 31 грудня 2019 року, які залежать від домовленостей між Україною та РФ. Політики також акцентували на важливості посилення безпеки в регіоні, а саме – взаємній підтримці у врегулюванні конфліктів на територіях обох країн. Глава українського уряду висловив переконання, що спілкування та обмін досвідом щодо цих тем зміцнять безпеку в Східній Європі.

Актуальним на зустрічі прем’єрів стало й питання лібералізації автомобільного та повітряного транспортного сполучення та розширення спільного контролю на кордоні шляхом впровадження митних реформ на нових пунктах пропуску. Було розглянуте питання антидемпінгових заходів, запроваджених Україною щодо набору продуктів, що впливають на молдoвських товаровиробників.

Прем’єри домовилися провести у березні 2020 року спільне засідання молдово-української міжурядової комісії з питань економічного співробітництва з метою  розвитку кожної із тем, які містять спільний інтерес обох країн.

Нагадаємо, що Організація за демократію та економічний розвиток ГУАМ – це регіональне об’єднання чотирьох держав: Грузії, України, Азербайджанської Республіки та Республіки Молдова. В основі утворення цієї організації лежить єдність позицій країн із подібними політичними й економічними зовнішніми орієнтаціями. Організація створена в 1997 для протистояння впливу Росії в регіоні й отримала підтримку США.

Related Posts